Старозагорски депутати: Готвят се да подарят 210 хил. дка терени в Мините

„Циркулират проекти и документи, от които се разбира за подаряване на 210 хил. дка терени в комплекс „Марица изток“. Тези декари се отнасят само за находищата, които са обявени за раздържавяване.“

Това заяви днес депутатът от „Възраждане“ Искра Михайлова. По думите и става въпрос за изграждане на индустриална зона и фотоволтаичен парк към нея, както и за отдаване на концесия за срок от 30 години.

„В документите, с които разполагаме е записано и за безвъзмездното предоставяне на терените и прилежащата им инфраструктура. Но най-скандалното е, че се предвижда сключването на дългосрочен договор за изкупуването на енергията за нуждите на въпросната индустриална зона“, категорична бе Михайлова.

Тя обясни, че очаква от служебния министър на енергетиката Росен Христов да отговори има ли предварителни договори и споразумения с конкретни фирми.

Другият народен представител от старозагорски регион Даниел Проданов обяви, че не е доволен от изслушването на енергийния министър в петък от парламентарната трибуна.

„Служебният министър има инициативи в дългосрочен план, които са притеснителни за региона и страната. Какво прави постоянно в комплекса Росен Христов, защо на тези срещи не присъстват синдикати и готви ли се раздържавяване на въпросните терени, и кои фирми имат интерес“, пита Проданов, който обяви, че очаква официален отговор от служебния министър до 10 дни, в който да бъдат посочени фирмите инвеститори, които според него са над 4.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: