Стара Загора: Напомнят за първите три симптома на инсулт, който покосява 45 хил. души годишно

Увисване на ъглите на устата, изтръпване и слабост в едната ръка и нарушения в говора. Забелязвайки дори един от тези три симптома на инсулт е разумно да се потърси незабавна помощ на тел. 112, напомнят от Асоциация за инсулт и афазия.

Продължава да липсва надеждна статистическа информация и анализ, като отправна точка за ефективна борба с него. Независимо от това, могат да бъдат посочени някои данни, цитирани от асоциацията, според които в страната през последните години се регистрират 45 000 случая годишно.

Смъртността при инсулт в България през 2021 г. е била 12%, а едва 65% от регистрираните случаи са били транспортирани от спешната медицинска помощ. Отнесени данните на 100 000 души, говорят, че има изоставяне средно с над два пъти спрямо други европейски страни. Цифрите показват, че има остра нужда от първичната профилактика.

Община Стара Загора застава отново зад пострадалите от инсулт и техните близки, като се присъединява към Националната кампания „Живот след инсулт“ по повод 9 май – Европейския ден за информираност за инсулта. Кампанията се организира от Асоциацията за инсулт и афазия, с която ръководството на Общината успешно си партнира в последните две години, работейки за намаляване негативното въздействие на инсулта върху българското общество.

В рамките на Националната кампания „Живот след инсулт“ от общината напомнят, че предлагат за хората с увреждания следните общински и социални услуги – резидентна грижа в Дом за пълнолетни лица с физически увреждания и в Дом за стари хора, социалните услуги  „Асистентска подкрепа“ и „Личен асистент“ по Закона за личната помощ, домашен социален патронаж.

Хората с намалена работоспособност могат да се възползват от различни намаления и облекчения, отстъпка има за пътуване с градския транспорт, така и възможност за безплатно паркиране в рамките на „Зелена зона“.

Допълнителна информация може да бъде потърсена от общинската администрация или разкрития от Асоциация за инсулт и афазия Национален телефон за подкрепа при инсулт 0700 11 404.

На днешния ден стартира Регионалната група за взаимопомощ след инсулт в социалните мрежи. Всеки пострадал от инсулт, неговите близки и хората, които го обгрижват, могат да се регистрират във Фейсбук групата на адрес: https://www.facebook.com/groups/stroke.bg.starazagora.help/

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: