Ужас! 4-годишни влизат в нета, сигналите за сексманиаци са близо 24 хиляди

Днес в над 140 държави по света за 20-ти пореден път се отбелязва международният Ден за безопасен интернет под мотото „Заедно за по-добър интернет“. През миналата година на консултативната линия към Центъра за безопасен интернет са постъпили 23 780 сигнала, от които 99% са за онлайн сексуална експлоатация на деца. „Това означава, че имаме засилване на престъпната дейност в интернет, заяви пред Радио Стара Загора Антоанета Василева от Центъра.

„Имаме все по-голям брой уязвими групи деца, които попадат в техните лапи. И това се дължи на две неща – все по-ранното влизане в интернет, липсата на контрол от страна на родители. Липсата на умения, защото ние като възрастни сме длъжни да развиваме у децата, да разпознават рисковете“, поясни Василева.

Проучване преди пандемията сочи, че долната граница за първо влизане в интернет пада на 7 години, а в момента тя е 4-годишна възраст. Обяснението е, че родителите все по-често дават устройство в ръцете на детето, без да са включени ограничения във времето на ползване.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА


Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: