Вижте в кой парк поставиха две праисторически фигури

Две пластики на праисторически фигурки поставиха в Стара Загора. Копията на артефактите се намират в парка, западно от Регионалния исторически музей и имат за цел да популяризират „Неолитни жилища“ и хилядолетната история на града.

“Репликите в уголемен размер на два от най-атрактивните артефакта са от експозицията на Музей „Неолитни жилища“. Това са Мраморна антропоморфна фигурка (Късен Халколит V хил. пр. Хр., Селищна могила при Старозагорски минерални бани) и Костена антропоморфна фигурка с накити изработени от мед (Късен Халколит V хил. пр. Хр., с. Ловец, Старозагорско), разкри директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев.

Репликите са изработени майсторски и се доближават максимално до оригинала, благодарение на старозагорския творец Цветан Четъшки.“Създаването на тези пластики е факт, благодарение на труда на много хора, които днес са тук.

Благодаря на Общински съвет, на Общината, на Регионалния исторически музей, на всички, които оказаха съдействие, подкрепата и идеята да създадем нещо толкова стойностно“, сподели Четъшки малко преди официалното представяне на творбите си.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: