Стара Загора: Гвардейският духов оркестър ще е част от джаз фестивала

Първият ден на фестивала „Цветовете на джаза“ – 8-ми юни, ще предложи на публиката концерт на Гвардейския представителен духов оркестър с диригент подполковник Ради Радев. На сцената на Античен форум „Августа Траяна“ ще излязат 50 музиканти гвардейци, за които диригентът с доза хумор и голям респект казва: Да, той (гвардейският музикант) е един от малкото, който свири на минус 20 или на плюс 40 градуса.

В изпълненията на оркестъра са съчетани професионализъм и високо майсторство, както и репертоар с широк музикален диапазон – от невероятното богатство на ритми и звучене на българската народна музика до военните маршове, класика, естрада и джаз. Запомнящи и радващи публиката са многобройните концерти на оркестъра, участието в официални празници и фестивали, партньорството с известни музиканти, певци, артисти.

Първият военен духов оркестър в България е създаден през 1879 г. От 1892 г. оркестърът преминава към Лейбгвардейския ескадрон. Това е и първият професионален симфоничен оркестър – нещо съвършено ново за страната.

 На 1 февруари 1951 г. по решение на правителството на Република България е създаден Представителен духов оркестър на Министерство на народната отбрана. С Постановление на Министерския съвет от 2001 г. той влиза в състава на Националната гвардейска част.

През годините с този оркестър израстват и се развиват едни от най-видните наши композитори и диригенти – Йозеф Хохола, Алоис Мацак, Маестро Георги Атанасов, Филип Кутев, Емануил Манолов, Атанас Иванов, Дико Илиев, Никола Цонев, Жеко Димов, Стоян Стоянов, Константин Михайлов, Митьо Божинов, Жеко Димов, Николай Братанов, Никола Казасов, Цветан Цветков и Диян Диханов. От 2008 г. Главен диригент на Българската армия и Началник на Гвардейския представителен духов оркестър е подполковник Ради Радев.

Наред с церемониалните функции оркестърът развива активна концертна дейност и има успешни и незабравими участия на международни фестивали на военните духови оркестри в Германия, Франция, Унгария, Израел, Русия, Белгия, Турция, Дания, Швейцария и др.

Гвардейският представителен духов оркестър е първокласен художествено-изпълнителски колектив.

Безспорни са неговите заслуги за естетическото и музикално възпитание на българските воини и публиката.

Диригентът на оркестъра подполковник Ради Радев завършва Средното музикално училище „Филип Кутев“ – Котел със специалност гъдулка и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив със специалности дирижиране и композиция в класа на доц. Стефан Мутафчиев.

Кариерата си на музикант започва в Ансамбъл „Тракия“ – Пловдив. Автор на десетки песни, маршове, симфонични сюити, музикални програми. Още като ученик през 1986 г. участва в Националния конкурс на името на гъдуларя Янко Петров в град Гълъбово и е носител на първа награда.

Следват много награди и отличия за музикалната му и композиторска работа, сред които: през 2014 г. от Министерство на културата „Златен век“ – печат на цар Симеон Велики; през 2015 г. орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен от Президента на Република България за заслуги към българската музикална култура; през 2017 г. „Златна монета“ за принос към развитието на българската култура, връчена от Съвета на Европейската научна и културна общност. Член на Съюза на българските композитори.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: