Екстрадират нашенец заподозрян в далавери с криптовалута

Окръжен съд – Стара Загора допусна изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена на 12.07.2022 г. от Съдия-следовател от Районен съд – Бамберг, Федерална Република Германия, с която се иска предаване на българския гражданин Н. А. на немските съдебни власти за провеждане на наказателно производство срещу него за участие в организирана престъпна група, компютърни престъпления и измама, осъществени по време, когато е работил като т. нар. агент продажби в кол център на търговски платформи.

Според неофициална информация нашенецът е обвинен в измами на стойност над милион и половина евро, предлагайки по телефона софтуер за търговия с криптовалута.

В хода на съдебното производство бяха получени гаранции от немските съдебни власти, че в случай на окончателна присъда във Федерална Република Германия, преследваното лице Н. А. ще бъде върнато в България за изтърпяване на наказанието.

Съдът прие тези гаранции за валидни и достатъчни, за да са изпълнени изискванията на закона за осигуряване на необходимата закрила на българския гражданин. Немските съдебни власти са изпратили и уведомление за назначен на исканото лице защитник от Районен съд – Бамберг.

Окръжен съд – Стара Загора взе мярка за неотклонение “задържане под стража” по отношение на исканото лице до фактическото му предаване на издаващата държава – Федерална Република Германия.

Решението на съда подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд в 5-дневен срок.


Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: