Местният парламент прие отчета на Живко Тодоров с мнозинство

С мнозинство бе приет годишният отчет на кмета Живко Тодоров на днешното първо заседание на общинския съвет в Стара Загора.

Градоначалникът коментира внесения подробен доклад за свършеното от Общинска администрация. „Процентът неизпълнение на заложеното в инвестиционната програма е вследствие на две основни причини – късното приемане на Държавния бюджет, което принуди общината да приеме своя със закъснение.

Това промени и предвиденото време за различните процедури. На практика, работата започна през есента по проектите. От друга страна, забавяне наложи и повишаването на всички цени на дейности, услуги и материали. Това поскъпване повлия пряко на рамковите договори на фирмите, които извършват строително-монтажни дейности в Стара Загора.

Някои от тях се отказаха от ангажиментите си – като този за пътното строителство. Това от своя страна наложи нова обществена поръчка в средата на годината. Виждаме, че отново се очертава късно приемане на Държавен бюджет, с оглед на предстоящите избори, което се надявам да не наруши нашата работа тук“, каза кметът Тодоров.

Той подчерта още, че няма опасност от загуба на държавни средства заради забавените срокове на проектите, защото те са със срок на усвояване до края на настоящата година. От думите му стана ясно, че приоритетни обекти остават тези, свързани с инфраструктурата – улиците „Промишлена“, „Св. Княз Борис“, „Войвода Ст. Черногорски“, както и продължението на „Капитан Петко Войвода“.

Проектът, който касае рехабилитацията на ул. „Промишлена“ не е приключил, уточни още градоначалникът. „Направихме замервания на износващия слой асфалт и се оказа, че има неравности, които са по грешка на фирмата, която полага настилката. Поискахме да фрезоват на 4 см, както трябва да е по технология, а след това да положат наново износващия слой асфалт, за да може да влезе той в нормите. Това ще стане за сметка на фирмата, тъй като не сме приели този обект в крайната му фаза“, обобщи Тодоров, като допълни, че това трябва да се случи до месец май.

Той отговори и на въпросите по повод поставянето на камери на повече места както по селата, така и в града. Кметът подчерта, че тази година ще бъде отделен бюджет, за да се осигури покритие на още локации. Освен това, Тодоров коментира и запрашеността на въздуха, като подчерта, че независимо от мерките, които взима Община Стара Загора за миене и оросяване на улиците, докато тече мащабната реконструкция на ВиК мрежата, резултатите не са налице.

Кметът на Стара Загора отбеляза по време на дебатите по отчета му още, че градът е все по-привлекателна дестинация за бизнес. „Инвестициите, които се правят тук са до голяма степен и благодарение на отдела, който създадохме заедно с ОбС. Имаме привлечени големи чуждестранни компании, в индустриална зона „Загоре“ почти всички терени са продадени“, отбеляза Живко Тодоров.

Той отчете като проблем липсата на големи терени, които да провокират още повече интерес. Това е и причината да се залага на проект за преобразуването на Летище Стара Загора в модерна зона за инвестиции.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: