Реновираха Ковид отделение в Стара Загора

Обновиха по европрограма COVID отделението на тубдиспансера в Стара Загора.

Леглата за пациенти на обновения здравен корпус са 17. Реновиран е облика на  помещенията, подменени са електрическите и ВиК инсталации.  Близо 240 хил. лева са вложените средства при ремонта.

След водосвет и молитва за здраве, символично прерязаха лентата на отделението ресорният зам.-кмет на общината Надежда Чакърова и управителят на лечебното заведение д-р Камелия Харачерова.

„Огромна е радостта ми, че днес имаме възможност да сме заедно и имаме удовлетворението да видим резултатите от труда на екипа на болницата. От първо лице мога да кажа, че контрастът е огромен – това, което бе като обстановка тук и това, което виждаме днес – говори, че лечебното заведение се развива и надгражда.

Когато имаме нужда да сме тук като пациенти трябва да имаме добри битови условия, освен отличните здравни специалисти. Днес виждам всичко, което е необходимо – тук. Поздравявам ви сърдечно, бъдете здрави“, каза зам.-кметът Надежда Чакърова.

С огромно вълнение в гласа, ръководителят на белодробната болница се обърна към присъстващите с думите – „днес не е просто краят на един ремонт, днешният ден за здравеопазването в България означава „няма невъзможни неща!“. Тя припомни, че в последните години, в градове много по-големи от Стара Загора, са закрити белодробни лечебни заведения.

„Гордея се, че живея тук, където я имаше волята тази болница да се съхрани. Заедно с Общината и общинските съветници си дадохме сметка, че най-трудно е да се гради, но си заслужава. Получих морална и финансова подкрепа и вече имаме едно напълно обновено отделение, което в последните години прие пациентите с Ковид.

Белодробната болница не просто съществува – тя се развива. Всеки, който е влизал тук преди три години, може да види и усети разликата. Това не е просто приключване на един проект – днес показваме една истинска болница“, допълни тя и благодари на целия екип на тубдиспансера, който неотлъчно е отдавал време, знания и грижа за пациентите, независимо от условията преди.

„За да функционира добре едно лечебно заведение са нужни висококачествен, мотивиран персонал и добра материална база, които тук са налице“, отбеляза и доц. Емил Славов, председател на Постоянната комисия по здравеопазване към Общинския съвет.

Поздрав към екипа отправи и старейшината Янко Янков, който е ръководител на комисията в общинския съвет, която отговаря за общинските дружества. „Общинското здравеопазване е и ще продължи да бъде приоритет. Целта ни е да запазим всички седем здравни заведения, които да предлагат на старозагорци европейска болнична помощ. Д-р Харачерова показа, че това е възможно и аз съм ѝ благодарен“, каза Янков. 

На официалното откриване на ремонтирания корпус присъстваха представители на местни и държавни институции, медицински лица и медии.

Екипът на общинското здравно звено е близо 40 души. Те обезпечават лечението и грижите за 50 души – 32 легла са за пациенти с пулмологични заболявания, а 18 са за хора с туберкулоза. 

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: