ММА Машината Ивайло Георгиев: Спортистът е нещо свято

Млад интелигентен боец. Изключително възпитан. Това е 34-годишният Ивайло Георгиев, който се занимава със спорт от малък. Първият му е борба, после идва аматьорски ММА, през бойно самбо до днес, когато е национален треньор по ММА.

Завършил е „Счетоводство и контрол“, магистратура „Спорт за високи постижения“ в Национална спортна академия. От 12 години е треньор в старозагорския боен клуб „Атила“. Работил като финансист и търговец на акции. Намираме го в залата, където обучава над 100 човека. Забелязваме, че там има от бебе до баба. Най-малкият е на 4 г., а най-възрастната дама на 65г, въпреки, че тренировките са в различен часови диапазон.

ЗА МНОГО ХОРА ТОЗИ СПОРТ СЕ ИЗЧЕРПВА С ТОВА, ЕДНИ ХОРА ДА СЕ ЗАКЛЮЧАТ В КЛЕТКА И ДА СЕ УБИЯТ ОТ БОЙ

От доста години се опитвам да обяснявам, че това е клише, което искам да променя. Идва от незнанието. Често се налага да обяснявам на някои родители, които имат грешна представа и поради тази причина не записват децата си.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА НАКРАТКО ММА?

Съвкупност от много неща е. Този спорт ти позволява да използваш прийомите на всички други, стига да съумяваш да ги приложиш по подходящия начин и да надхитриш противника си.

СПОРЕД МНОЗИНА, БЪЛГАРСКИЯТ ММА Е ОГРОМЕН ПРОЦЕНТ БОРБА

Преди години може би беше така. Напоследък имаме коренно различни ММА бойци, които по никакъв начин не отстъпват на останалия свят.

КАК ПРОТИЧА ЕДНА ТРЕНИРОВКА ПО ММА?

Физическа част, борба в стойка и на земя и разбира се кик бокс. В един от дните обединявам всички звена. Обичам първо да разделям нещата и после да ги обединявам. Накрая завършваме със спаринг.

МОЖЕ ЛИ ПРИ ВАС ДА ДОЙДЕ ЧОВЕК, КОЙТО НЕ Е ТРЕНИРАЛ АБСОЛЮТНО НИЩО?

Разбира се. Понякога е по-добре, защото не са обременени и не искат да се занимават професионално с този спорт. Могат да бъдат съвсем спокойни, защото при нас, никой не се налага над другия, в смисъл на това да показва излишно превъзходство. Всеки помага на всеки. Спортът ни е индивидуален, но тренировките са колективни.

ДОКОЛКО Е ВАЖНА ФИЗИКАТА?

Комбинация от физика и техника е. Формулата е в комплексността. Имаме състезатели, които играят бокс, граплинг, Бразилско жиу-жицу, кик бокс, борба.

НА КАКВО ГИ УЧИТЕ?

Че спортистът е нещо свято. Човек, който е склонен да помогне. Всички хубави качества се съдържат в спорта. Да бъдат лоялни и благодарни. Да са образовани, да имат култура на общуване. Просто да са хора.

НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ БУМЪТ НА ММА?

Комерсиален, добре заплатен в сферата на шоубизнеса. ММА дава шанс на хората, които са приключили със спортните си кариери. Децата гледат големи бойци като Конън Макгрегър, Хабиб Нурмагомедов и мечтаят да са като тях. Подкрепям ги, защото е хубаво да имат идоли и да продължават развитието си.

ИДВА СВЕТОВНО В СЪРБИЯ, ВИЕ СТЕ ТРЕНЬОР НА НАЦИОНАЛИТЕ

Световното започва на 9-ти февруари в Белград. Петима състезатели от Стара Загора ще участват.

Това са Пламен Димитров – бронзов медалист от европейското в категория до 61 кг., Кольо Колев до 65 кг., бронзовият медалист от европейското по борба Радомир Стоянов в категория до 84 кг.,  Кристиян Канев /до 77кг./ и националът по борба Георги Петров до 93 кг.

Тук е моментът да благодаря на фабриката за таланти, както вие наричате Диан Динчев или Бате Дидо, както аз му казвам и на президента на Българската федерация по ММА Станислав Недков, който ми гласува доверие да бъда треньор на националите.

КОНКУРЕНЦИЯТА НА СВЕТОВНОТО

Жестока е. Преди имаше подценяване. Страховете ни бяха свързани с украинци, руснаци, казахстанци, но в момента нивото се вдига ежедневно. Спортът се развива бързо и е супер популярен.

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТТА

Провели сме над 60 благотворителни тренировки, от които сме събрали над 60 хиляди лева, подпомагайки дечица и хора със сериозни заболявания. Скоро 30 човека в залата дарихме кръв. Важното е да сме хора и след като сме силни, трябва да помагаме.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: