Радостин Танев: Няма замърсяване с фини прахови частици през последните дни, сменяме печките на 1000 домакинства

„Днес имахме среща в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора, на която  обсъдихме темата за чистотата на въздуха и мерките, които Община Стара Загора е предприела. Няма превишения на средноденонощната норма за фини прахови частици в града през последните дни“, категоричен бе новият ресорен заместник-кмет на старозагорци Радостин Танев.

Припомняме ви, че в пет поредни дни в началото на годината са регистрирани до два пъти повече превишения на средноденонощната норма за фини прахови частици в Стара Загора, като данните сочат, че пикът е бил на 3 януари. Отклоненията  са отчетени от автоматичната измервателна станция „Зелен клин“.

По думите на Танев, от доклада на екоинспекцията е видно, че една от основните причини за повишаване на фините прахови частици е ВиК ремонтът, който тече. Другият голям проблем е свързан с печките на твърдо гориво.

Той потвърди, че общината е във втора фаза на проекта LIFE, който гарантира подмяна на печките на твърдо гориво. Целта е да бъдат подпомогнати над 1000 домакинства, на които да бъдат сменени отоплителни уреди, като това ще доведе до намаляване на замърсяването.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: