Синдикалист иска предоговаряне на емисиите в Маришкия басейн

„До 2026г. трябва да се намалят въглеродните емисии с 40%, което не означава такъв процент намаляване на работата в Маришкия басейн, а вероятно над 50% и това е нашето притеснение. Още преди Коледа алармирахме, че това е невъзможно и е необходимо  предоговаряне на записаното в Плана за възстановяване и устойчивост що се касае до срокове“, каза в ефира на радио Стара Загора Деян Дяков, лидер на КНСБ в ТЕЦ „Марица Изток 2“

Той обясни, че технологиите са развити до ниво, че единствената адекватна електроенергия, която да обира товара на системата е ТЕЦ на въглища, евентуално на газ или ПАВЕЦ.

Дяков коментира също, че е невъзможно да се случи предложението  ТЕЦ „Марица Изток“ да работи почасово или пък сезонно. Не е притеснително да се работи на минимален товар, а да се осигурява количеството на електро енергия, за да е стабилна системата.

Лидерът на КНСБ припомни, че през 2022г. е направено рекордно производство на ел. енергия, откакто съществува ТЕЦ 2,  т.е. излишък на енергия няма и няма причина да се работи на по-малък товар.

„Така както са заложени параметрите в сега действащия План за възстановяване и устойчивост, не е добре за нас. Предходното правителство беше поело ангажимент за намаляване с 40% на въглеродните емисии. Това означава затваряне на конкретни мощности, работещи с въглища, каза днес пред журналисти в Калофер служебният премиер Гълъб Донев, цитиран от „Дневник“.

Той допълни, че ако поетият ангажимент бъде изпълнен, ще се нанесе огромна щета върху българската икономика и сигурността на електроенергийната система.

„Имаме възможност да предоговорим, ако това се възприеме от ЕК. Както планът е подписан, задължава България още тази година да намали с 10% въглеродните емисии, което за нас не е приемливо“, каза още служебният премиер.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: