Край на опасните китайски играчки

Служебното правителство ограничава използването на веществото анилин до 30 мг/кг в бои за рисуване с пръсти и в текстилни и кожени материали за играчки.

Целта на рестрикцията е превенция и предотвратяване на възможно негативно въздействие от остатъчни количества от веществото, които могат да се съдържат в материалите, предназначени за детски играчки, посочиха от Министерски съвет, цитирани от lupa.bg.

Анилинът е класифициран като канцерогенно вещество от втора категория и мутагенно такова. До момента беше разрешено използването му в детски играчки в концентрации, равни на или по-малки от 10 000 мг/кг. Целта на ограниченията е да се осигури максимално висока степен на защита на децата.

Решението идва след като ЕС въведе строга регулация на забранените вещества в играчките.

Очакват се да бъдат предприети инициативи  за сериозен контрол на играчките, които се продават на българския пазар.

Преди 10-ина дни Европейският съюз прие строги правила за състава на играчките, с което на практика ще се ограничи вноса от Китай, откъдето са 80% от доставките за европейския пазар и в повечето случаи – нискокачествените.

Най-новият, изключително строг регламент на ЕС, въвежда забрана за продажба на играчки, съдържащи канцерогенни, мутагенни и вредни за репродуктивното здраве  вещества, фталати, както и забрана за влагане в състава им на 55 алергена. Наличието на 11 други алергични вещества, както и на тежки метали като олово и барий, според новите правила ще трябва да бъде посочено на етикетите.

Тъй като играчки, съдържащи забранените от ЕС химикали, има и на нашия пазар, се очакват  редица  инициативи за контрол на вноса на играчки, независимо дали са от Китай или от друга страна.

Не всичко, което идва в ръцете на нашите деца, е под контрола на компетентните органи. Това потвърждават и изследванията на няколко неправителствени организации от Македония, където често се продават китайски играчки от България. Тези изследвания разкриха многобройни отрови в играчките и то не чрез скъп анализ, а само с четене на декларациите и на съпътстващите играчките документи, от които се вижда, че се допуска съдържание на различни токсини и алергени.

Голяма част от опасните детските играчки съдържат забранените фталати –  химически вещества, които китайските производители добавят в евтината, чуплива пластмаса, за да я направят по-здрава. Ако влязат в допир с кожата при триене или ако влязат в организма през устата, фталатите имат свойството да имитират женски хормони, поради което може да навредят на репродуктивната система при момичетата.

При момчетата тези химични вещества, също могат да доведат до нарушаване на репродуктивната система чрез намаляване на тестисите. Опасно е и когато пластмасите, в които има фталати, светят, защото тогава отровите се вкарват в организма чрез вдишване на дим.

Опасни вещества са открити в шишенцата за  сапунени мехурчета, в гуми, в басейни за къпане, в няколко вида топки, йо-йо, няколко различни кукли, китайски имитации на Барби, дори и в постелки, които се сглобяват като пъзел. Химикали, които са в негативния списък на ЕС са открити и в детски комплекти за гримиране, маркери и други детски играчки. Те, освен фталати в твърде големи количества, съдържат и тежки метали, като бензол, формалдехид, толуол, етилбензен, ацетофенон, хром и олово.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: