ВРЕМЕ ЗА МЕЧТИ: ВИЖТЕ ПЛАВАЩИЯ ГРАД, КОЙТО СТРУВА 8 МИЛИАРДА ДОЛАРА

Снимка: Pangeos – Lazzarini Design Studio

Във времена на икономическа криза какво може да бъде по-впечатляващо и скъпо от суперяхта? Разбира се, тераяхта – определение за плавателни съдове, които са по-големи от супер, мега и гигаяхтите, предава CNN.

Най-новата луксозна лодка, която ще се появи на пазара, е Pangeos – кръстена на Пангея – суперконтинент, съществувал преди 200 милиона до 335 милиона години. Построяването ѝ ще струва 8 милиарда долара, според дизайнерите Lazzarini.

Цената не е учудваща предвид факта, че когато бъде построен, плавателният съд ще се превърне в най-голямата плаваща конструкция, строена някога.

Тя ще е с дължина 550 метра и ширина 610 метра. Представляваща истински “плаващ град“, според Lazzarini, яхтата ще бъде дом на хотели, търговски центрове, паркове и дори пристанища за по-малки кораби и самолети. И всичко това ще е оформено като… костенурка.

За построяването на тераяхтата е нужно специално място – такова, което в момента не съществува. Дизайнерите са се фокусирали върху Саудитска Арабия, където ще трябва да бъде драгиран един квадратен километър море, преди да може да започне изграждането на плавателния съд. Смята се, че това ще бъде направено в пристанището „Крал Абдула“, на 130 км северно от Джеда.

Разделен на блокове като истински град, Pangeos има пристанище и главен площад, от които “тръгват“ други сгради. Зоната на горната обвивка, заобиколена от градински пространства, ще действа като писта за кацане на самолети.

Под жилищното пространство ще има 30 000 „клетки“, които ще поддържат структурата на повърхността. Долната част ще бъде направена от стомана.

Тя ще има огромните 30 метра газене (дълбочината на потапяне на съда) и ще може да се движи със скорост от пет възела, въпреки че „крилата“ ще черпят енергия от съпротивлението и вълните, разбиващи се в кораба. На покрива ще има слънчеви панели за захранване с електроенергия.

Вместо да работи от определено пристанище или да има определен маршрут, костенурката просто ще обикаля наоколо, превръщайки пътуването в дестинация.

От Lazzarini се надяват, че строителството може да започне през 2033 г., а времето за изграждане се очаква да е осем години.

Благодарение на краудфъндънг инициатива, можете да си купите всичко – от виртуален входен билет ($16) до VIP апартамент ($169) чрез NFT. Ако желаете да се сдобиете с истински, а не виртуален апартамент, можете да внесете депозит. И да изчакате да се съберат 8-те милиарда долара финансиране.

Източник: economic.bg

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: