Стара Загора: Гледаме безплатно девет нови филма

Десетото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ ще представи 9 филма, направени през миналата година, които ще участват в конкурсната програма в спор за престижните статуетки. За първи път на „Златната липа“ ще гледаме филм от Румъния и то в конкурсната програма.

За десети път авторитетното международно жури, тази година с председател режисьора Адела Пеева, ще присъди награди за най-добра женска роля, най-добра мъжка роля, най-добър режисьор и най-добър филм. По традиция специално отличие ще връчи и Съюза на българските филмови дейци, а любим на всички българи актьор от големия екран ще получи специалната награда за цялостен принос в киното „Златна липа“.

България ще бъде представена в конкурсната програма с черно-бялата лента на режисьора Иван Павлов „Пролетно равноденствие“ (2022). Сценарист на филма е Красимир Крумов- Грец, музиката е на Кирил Дончев, оператор е Емил Христов, а в основните роли ще видим Ивайло Христов, Светлана Янчева, Китодар Тодоров, Ненчо Костов, Диана Ханджиева, Красимир Доков и други.

„Пролетно равноденствие“ разказва три хумористични, но горчиви истории, които се превръщат в екзистенциална драма в живота на малките хора, които трябва да понесат всичко с достойнство и да намерят някакъв смисъл в целия абсурд.

България ще разчита на „троянски кон“ и в конкурсното предложение на Испания – нашумелият филм „Васил“, главната роля в който изпълнява талантливият български актьор Иван Бърнев („Урок“ 2014 г.). Историята на гениален бездомник, който се скита по улиците на Валенсия, е разказана по изключително интересен и докосващ сърцето начин от испанската режисьорка Авелина Прат. Освен Бърнев във филма ще видим испанските звезди Карра Елехалде, Алехандра Хименес, Сузи Санчес и Сю Флак.

Унгария влиза в съревнованието за статуетка „Златна липа“ с филм за първия унгарски алпинист, покорил Еверест – Жолт Ерьос, който губи живота си при опит за изкачване на друг известен връх. Филмът се казва „Височини и дълбочини“ (2022), режисьор на лентата е Шандор Чома, а в главната роля ще гледаме Жолт Трил.

Франция ще се представи в конкурсната програма на „Златната липа“ с романтичната драма „Една хубава утрин“ (2022) на Миа Хансен-Льове – сценарист и режисьор на филма. Главната героиня на филма е самотна млада майка, която се впуска в любовна авантюра с приятел, когото не е виждала отдавна, въпреки че той има сериозна връзка.

„Момче от рая“ (2022) е изключително увлекателен филм, копродукция между четири европейски страни – Швеция, Франция, Финландия и Дания. Режисьорът Тарик Салех е и автор на сценария, който проследява живота на синът на обикновен рибар, който получава шанс да учи в университета „Ал Ажар“. Когато Великият Имам умира внезапно, Адам неочаквано се оказва пионка в безмилостна битка за власт между религиозния и политическия елит на Египет…

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: