Стара Загора: Обвиниха телефонен измамник

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем И.Г., на 47г., за това, че в периода от 19-ти март до 1 април в Стара Загора, е извършил 4 телефонни измами на стойност 30 000 лева. Пострадалите са четирима възрастни хора между 73 и 83 г.

На 19-ти и 20-ти март с пострадалата 83-годишна жена се свързал непознат мъж, който твърдял, че е неин близък и поискал пари за да получи тя документи. На 20-ти при ново позвъняване по телефона й съобщили, че ще стане жертва на телефонни измамници и те ще й поискат определена сума пари.

За да не я излъжат, тя трябвало да предаде по-рано парите, които щели да й бъдат възстановени след задържането на измамниците. Така жената на три пъти – пред входа на жилищния си блок и чрез хвърляне през терасата на дома си, предала на И.Г. сумата от общо 10 740 лева. Той ги взел и оставил на определено място.

На 27-ми неустановено лице се свързало със семейство в гр. Стара Загора, мъж на 79 г. и жена на 76 г. Непознатият се представил за техен близък от Германия. Той им казал, че се нуждаел от 4200 лв., за да се снабди с документи за имот.

Възрастните хора обещали да му дадат парите, а той им посочил мястото, на което да ги предадат на изпратен от него посредник. Така на улица в Стара Загора жената предала на И.Г. 4200 лева. Два дни по късно пострадалите получили ново обаждане, като непознат мъж се представил за служител на МВР. Той заявил, че са заловени телефонни измамници и в тях били намерени дадените от жената 4200 лв. За да бъдат задържани, тя трябвало да им предаде още 2000 лв., които жената оставила в контейнер за смет.

На 31-ви март непознат мъж се обадил по стационарния и мобилния телефон на 73-годишна  жена. Той отправил заплахи, че ще убият нея и семейството й. Непосредствено след това позвънил и друг непознат, който я въвел в заблуждение, че е полицай и ще й помогне да хванат престъпниците, които я заплашват.

За да съдейства, тя следвало да хвърли през терасата на жилището си първоначално 10 900 лв. и няколко минути по късно още 4500 лв. Те я убедили, че след като приключи акцията по залавянето на престъпниците, парите ще й бъдат върнати.

На 1 април, малко след полунощ, полицейски служители извършили претърсване в къща, находяща се в село в община Стара Загора, обитавана от И.Г. Той е бил установен в момент, в който е броял сумата от 14 500 лв., предадени му от 73-годишната жена. Намерени са и част от парите от предходните измами. Те ще бъдат възстановени на пострадалите.

Обвиняемия И.Г. е неосъждан, но според наблюдаващия прокурор е налице висока степен на обществената опасност на деянието, поради което той е задържан за срок до 72 часа.

Днес Районна прокуратура-Стара Загора внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.


Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: