Най-после: Стартира сайт, в който ще сравняваме цените на храните

Финансовото министерство предприе три мерки за овладяване на цените на стоките в България. Едната мярка – по отношение на контрола, има над 1 000 проверки, втората – законодателни промени и трета – интернет информационен сайт, който заработва от днес и с който ще представяме цените на основните хранителни продукти от суровина до краен продукт в магазина“, заяви служебният ресорен министър Никола Стоянов.

„Платформата предоставя обединена информация за пазара на храни. От изкупни цени на основни суровини, през стойност на внос и цени на едро, до тези на рафта в магазина. Данните са налични както на национално ниво, така и по области. Създадена е и възможност за сравнение на цените у нас и в седем европейски държави“, уточни Стоянов.

Към момента са включени около 30 основни хранителни продукта, но за част от тях се събира информация за различни техни разфасовки или характеристики, като масленост при киселото мляко, бял и типов хляб и др.

Системата дава възможност и за проследяване на изкупните цени на основни суровини като мляко, слънчоглед и др. По този начин потребителят може да получи цялата информация за формирането на цената от суровина до краен продукт на рафта.

Търговските ни аташета ще подават информация за 11 продукта, тъй като не всички храни от България ги има в чужбина. Те наблюдават 3-4 големи вериги и 1-2 по-малки магазини в европейските столици Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб.

„Ще се наблюдават и цените на зърното и зърнените култури. Във връзка с овладяване на цените, особено при плодовете и зеленчуците, сме благодарни на Министерство на финансите, които направиха така, че тази година поливната вода да бъде 80% без ДДС“, обясни  министърът на земеделието Явор Гечев.

Сайтът е собственост на Министерство на икономиката, а стойността му, заедно с едногодишната поддръжка е 30 000 лв. Платформата е достъпна  на адрес http://www.foodprice.bg.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: