Стара Загора отбелязва Международния ден на хората с редки болести

Точно в 11.00 часа, в катедрален храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, с молебен за здраве бе отбелязан Международният ден на хората с редки болести в Стара Загора. Малко след това, от градинката с пингвините до църквата, в небето полетяха символично цветни балони в знак на подкрепа към хората, борещи се с редките болести.

Зам.-кметът Надежда Чакърова, д-р Антония Тодорова и представители на отделите  „Образование“ и „Здравеопазване“ изразиха своята съпричастност. Община Стара Загора  и тази година се включва в кампанията, която има за цел да повиши  осведомеността за редките болести и за проблемите на милионите хора, засегнати от тях.  В обществения транспорт има информационни материали по темата. Малко по-късно днес, 29 липи ще бъдат засадени в старозагорския кв. „Железник“.

Събитията по отбелязване на Международния ден на редките болести в Стара Загора се организират от Национален Алианс на хора с редки болести, Сдружение на Тарловите пациенти в България – Лечение без граници, Асоциация „Муковисцидоза“ – България/CF Bulgaria, „Радея“ – Амбулатория за медицинска и сестринска помощ, Сдружение „Самаряни“, АСМБ – Стара Загора, Клуб за Бъдеще – Стара Загора, Старозагорска света митрополия, с подкрепата на Община Стара Загора.

Международният ден на редките болести се отбелязва всяка година, в последния ден на февруари. Пациентски организации и техните партньори обединяват усилията си за повишаване на осведомеността за редките болести и за проблемите на милионите хора, засегнати от тях.

Заради недостатъчните научни познания по темата и липсата на натрупани количествени данни, редките болести често са трудни за диагностициране и съответно за лечение. В продължение на години, дори десетилетия, пациентите живеят без правилна диагноза, като през цялото това време страдат физически от усложнения, но и психологически от липсата на диагноза.

Единственото решение са научните изследвания в тази област, които дават надежда както на страдащите от редки болести по света, така и на техните семейства.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: