Стара Загора: Нищиха проблемите с бездомните кучета

В Стара Загора дискутираха предизвикателствата и перспективите, пред които са изправени общинските приюти за безстопанствени животни.

„Приютът в Стара Загора е в добро състояние, благодарение на ръководството и екипът му. Предизвикателствата, с които се сблъскваме, са същите, които предполагам има и пред всеки един от вас – недобросъвестно отношение към животните, изхвърлянето на домашни любимци по една или друга причина, нерегламентираното хранене, което е предпоставка за създаване на глутници.

Имаме изградена стратегия с приюта, начертали сме няколко основни цели – стартиране на кастрация на домашни кучета, както и улесняване на регистрацията на домашните любимци, кампания за осиновяване. Проведохме срещи с представители на някои от най-големите организации, които се грижат за бездомните животни, имаме добри идеи и инициативи, които ще реализираме заедно.

Имаме подкрепата и на Тракийския университет, с който съвместно ще работим по информационни срещи с ученици от общината“, сподели ресорният заместник-кмет Радостин Танев, който обяви, че месец май ще мине под мотото „Осинови (си) обич“ – кампания, която ще е насочена към стимулиране на осиновяването на наличните в приюта кучета.

„Важен акцент, който поставяме като организация, е да има зоополиция, но не само на хартия. Темата е сериозна и се надявам да бъде направена законодателна промяна, която да допринесе за ефективен контролен орган.

Апелираме още и за по-голям контрол от териториалните дирекции на Българската агенция по безопасност на храните към собствениците на животни, както и към общините, които не спазват Програмата за справяне с популацията на безстопанствени животни.

Ролята на контролния орган е огромна“, даде насоки на дискусията  Мартин Жлябинков, председател на Сдружението.

По време на събитието стана ясно още, че едно от основните предизвикателства e нежеланието на стопаните да чипират домашните си любимци, въпреки че съгласно закона, ветеринарните лекари трябва да го правят задължително с издаването на паспорт на кучето. Това е една от основните пречки при разпознаването на животно, озовало се на улицата в даден момент. 

Форумът бе организиран от Сдружение на общинските приюти за безстопанствени животни (СОПБЖ). В първата по рода си такава среща на Сдружението участие взеха освен членовете му, така и представители на общините Благоевград, Варна, Хасково, Габрово, Разград, Русе, Бобов дол, Казанлък, Ловеч, Троян, Търговище, Мъглиж, както и д-р Антонио Радоев, заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, Тракийски университет, НСОРБ и други.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: