Първан Симеонов: Референдумите имат ли за цел да успяват, или са инструмент за предизборна кампания?

Снимка: Първан Симеонов

Изборите пак чукат на вратата. Референдумите станаха 3, „големите партии“ оформиха лагери, ИТН са по-настървени от всякога, Български възход се „разведе“ с партньор, а НДСВ се събуди. Достатъчно поводи да потърсим политолога Първан Симеонов за моментна снимка на ситуацията.  

87.7 млн. лева ще струват изборите на 2 април. Това пари хвърлени в коша ли са, или път към утвърждаване на демокрацията?

Демокрацията е скъпа в смисъл, че трябва да си я пазим. Изборът на хората е безценен. Друг е въпросът дали ще имат избор на тези избори, защото не е ясно дали менюто ще предложи нещо ново.

Ако се загледаме около и под чертата, любопитното в момента е лявото обединение, интересна е и заявката на НДСВ, както и на ВМРО, при които ще наблюдаваме дали няма да покажат стягане, като съм далеч от мисълта, че става дума за прескачане на парламентарната летва.

Референдумите станаха 3. Кой от тях смятате, че ще успее?

Може би Възраждане имат най-големи шансове. Тук трябва да си зададем въпроса референдумите имат ли за цел да успяват, или са инструмент за предизборна кампания.

Тези избори ще сложат ли край на „малките“ партии?

Не ми се иска да го решаваме сега. „Малки партии винаги ще има. Понякога наличието на такива играчи в парламента дава нелошо пространство за маневра, за по-гъвкави отигравания, когато има блокаж. Оказва се, че и големите имат интерес да има малки.

Прогнозата ви за ИТН, Български възход и НДСВ

Рано е за прогнози, както за „големите“ така и за „малките“. Тепърва сме в периода, в който ще се отговаря на въпроса кой е виновен. Досега партиите се опитваха да го избегнат и се стремяха да изглеждат конструктивни, за да не са виновни.

ИТН обявиха, че имат 8.5 процента позовавайки се на проучване, за което ангажираха чужда агенция. Означава ли това, че те нямат доверие на родните такива?

Приемам го с усмивка. Проучване, което показва, че на този етап имат по-голяма подкрепа от тази на ДПС, не се потвърждава от много други агенции, затова подхождам на казаното от тях с любопитство.

Очаквате ли спекулации с хартиените бюлетини?

Смятам, че да се говори за изборни процедури е вредно, защото влияем на доверието на избирателите. Просто партиите повярваха в собствената си пропаганда.

Ако изборите бяха днес, каква е вашата моментна снимка?

Моментната снимка не показва новина. Много е сходна с тази от последните избори. Все пак през следващите два месеца не знаем дали войната няма да ескалира и колко вода ще налеят в мелницата референдумите.

Достатъчно ви отегчихме с политическата тематика, с която ви занимават ежедневно. Берое играе с ЦСКА следващата неделя. Прогнозата ви като отявлен фен на зелено-белите.

Тук няма да дам прогноза, а пожелателно мислене. Естествено, че ще стискам палци да победим. Нямам съмнение, че ще положим усилия. Разбира се, нашите очаквания трябва да са умерени. За политиката мога да давам хладнокръвни оценки, но за Берое не мога.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: