Старозагорски депутати: По-добре да връщаме субсидии, отколкото да затваряме въглищните централи

„В документа, публикуван на сайта на Европейската комисия става ясен всеки ангажимент, поет от бившия министър на финансите Асен Василев, кой ТЕЦ, кога и с колко процента мощности (между 50 – 70%) да затвори“, заяви в Стара Загора депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

Той постави акцент върху анекс към Националния план за възстановяване и устойчивост, подписан от Асен Василев на 1 август 2022 г. – ден преди правителството на Кирил Петков да падне от власт.

Заедно с Красимир Вълчев те говориха в града на липите за Маришкия басейн. Според Вълчев, преговорите с Европейската комисия за предоговаряне на Плана за възстановяване и развитие ще бъдат трудни, но лошият вариант е ако тя откаже да направи промяна. Според него ще бъде много по-изгодно да връщаме средства от европейските субсидии, отколкото да затваряме въглищните централи.

Той акцентира и на особено чувствителната не само за региона на Стара Загора, а и за цялата страна тема за бъдещето на минно-енергийния комплекс „Марица изток“. „Асен Василев и Кирил Петков са лично отговорни за поетия ангажимент в Плана за възстановяване и устойчивост за затваряне на въглищните централи и драстично намаляване на мощностите.

Всички хора, работещи в комплекса и синдикатите знаят това. Тези двама души, включително и номинираният за премиер Николай Денков, продължават да твърдят, че топлоелектрическите централи могат да работят само сезонно, което е пълен абсурд. Но те са мотивирани от изграждането на завод за батерии“, категоричен бе Вълчев.

В тази връзка той обясни, че ГЕРБ с подкрепата на други политически формации са успели да обяснят огромното значение на комплекса „Марица изток“, без който България ще се превърне в нетен вносител на електроенергия и системата у нас ще бъде силно дебалансирана.

„Благодарение на нашите усилия Народното събрание задължи Министерски съвет да започне преговори за предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост. Енергийната стратегия, която днес се обсъжда, също е резултат от усилията на ГЕРБ с подкрепата на политическите сили, които са извън „батерийната коалиция“.

В стратегията се посочва, че Балканският регион ще има проблеми с енергийния баланс, следва и спад на БВП на България с 4%, ако затворим въглищните централи“ посочи депутатът.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: