Депутатите „клекнаха“ пред 3500 енергетици и миньори от цялата страна

Снимка: Динко Йотов, фейсбук група „Истината за Мини Марица-изток“

Със 187 гласа „за“, 2 „против“ и 9 „въздържал се“, депутатите приеха България да се откаже от поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с до 40%.

Това задължава служебният вицепремиер Атанас Пеканов да направи предложение за промяна на Плана за възстановяване и устойчивост.

Докато важното решение се гласуваше в пленарна зала, над 3500 енергетици и миньори от цялата страна протестираха пред кулоарите на законотворците.

Протестът бе организиран от КНСБ и КТ „Подкрепа“ под мотото „Да защитим енергийната сигурност на страната“, който бе във връзка с поетия ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост за намаляване на въглеродните емисии от енергетиката с 40% до края на 2025 г. спрямо нивата им през 2019 г.

По този начин протестиращите задължиха Министерски съвет да започне преговори с Европейската комисия за отмяна на този ангажимент, както и парламентът да гарантира дейността на въглищните централи поне до 2038 г. в съответствие с вече приетото от него решение през 2020 г.

„За пръв път виждам, въпреки различията си, депутатите да се обединят върху една идея, която защитава българския народ,“ бяха първите думи на синдикалният лидер на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток“ 2 Деян Дяков, според когото внушаващата бройка на протестиращите е повлияла на решението на народните избраници.  

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: