Отровен бульон и двуметрови гъсеници „разлаяха кучетата“ на Аязмото, Общината взема мерки

Снимка: fb

Масови сигнали за разпръсната отрова за домашни любимци заливат старозагорските социални мрежи. За проблема алармираха собственици на кучета, които разказват, че на различни зелени места в града и най-вече в централната част на Аязмото злосторници приготвяли полупрозрачен  бульон, който оставяли в пластмасови кутии.

Според тях, той привличал кучетата, които стопаните едвам опазвали. Според защитници на животни, най-много страдали бездомните, които охотно не разпознавали отровата.

Някои са категорични, че гражданите трябва да подават сигнали, тъй като в районите има камери. Според други, това е почти недоказуемо, защото можело да се приеме, че им оставяли храна.

Другата напаст, която побърка собствениците на четириногите са образувалите се двуметрови гъсеници, които били истинска напаст в района на генералската чешма.

Това са всъщност борови процесионки, които са вид молец. Името им идва от специфичното  придвижване на гъсениците му в процесия една след друга.

Власинките на ларвите и гъсениците са изключително опасни за хората и други бозайници, тъй като предизвикват силна алергична реакция (уртикария), заради отделяните парливи отровни вещества.

Видът презимува в гъсенични гнезда, разположени високо на боровите дървета, които също като самите гъсеници, представляват опасност за здравето.

„Решението е само с пръскане със самолет според специалистите. Третирането с машини отдолу няма да свърши работа. Секретарят на общината Делян Иванов е натоварен със задачата да проведе обществена поръчка по най-бързия начин и през септември, когато според експерти е най-подходящо, това да се случи.

Всяко действие преди това е безпредметно. Ние ще напръскаме общинските гори, а Държавното горско стопанство техните. За частните такива няма как да отговаряме. Това е проблем, който държавата трябва да реши“, категоричен бе градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: