Късно коледуваха в старозагорско село

В старозагорското село Оряховица, в съботния ден, момчета и момичета се събраха на центъра, за да покажат обичая Коледуване пред оряховчани и гости на населеното място.

Групата от доброволци, заедно с председателя на НЧ „Развитие – 1918“ Виолета Вапцарова  и секретаря на читалището Валя Готева, представиха пъстра програма, описваща традиционния български обичай със своя индивидуална интерпретация.

Народни песни и кръшно хоро изпъстриха площада на селото, имащо за символ ореха, но и известно с плодородните лозя. Поздрав имаше и за празнуващите именици на Ивановден.

Обичаят коледуване датира от много отдавна. Основната задача на младите мъже е да прогонят злите сили и да пожелаят здраве и благополучие на всички. Коледуването се извършва в точно определено време – започва в полунощ на 24 срещу 25 декември и продължава цялата нощ, до изгрев слънце.

24 декември е последният ден от Kоледните пости. Подготовката за обичая започва още от Игнажден. Интересна част от традицията е избирането на т.нар. станеник – най-талантливият певец и старателен коледар.

В отделните части на страната съществуват някои различия – на места, освен от млади мъже, коледарската група се състои и от гайдар, и от т. нар. трохобер – човек, който събира даровете.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: