Европа каза: Всички с общо зарядно устройство

Съществуването на различни зарядни за мобилни телефони и други електронни уреди не само е неудобство за потребителите, но и води до купища електронни отпадъци. За да бъдат намалени разходите и щетите за околната среда, Европейският съюз ще превърне USB тип-С в единен стандарт за зареждане на устройства до края на 2024 г.

Какво ще се промени?

Включени устройства

Законодателният текст обхваща зарядните за мобилни телефони, таблети, цифрови камери, аудио слушалки и микрофони, конзоли за видеоигри, преносими високоговорители, електронни четци, клавиатурите, мишките и слушалките.

Адаптиране към новите технологии

Тъй като технологиите продължават да се развиват, Комисията може да измени обхвата на директивата, особено по отношение на устройствата за безжично зареждане.

Няма нужда от ново зарядно за всяко устройство

Законодателството дава на потребителите право да изберат дали да купят ново устройство с или без зарядно устройство.

Пътят до правилата за единно зарядно устройство

Европейският парламент оказва натиск за въвеждане на единно зарядно устройство на преносими електронни уреди от повече от 10 години. Въпреки че някои компании подеха свои инициативи, които намалиха броя на видовете зарядни, това не доведе до съществено ограничаване на обема на електронните отпадъци.

Парламентът и Съветът постигнаха предварително споразумение по законодателния текст през юни 2022 г. Депутатите официално приеха споразумението на 4 октомври. След като бъде получено и официалното одобрение на Съвета, страните в ЕС ще имат две години, за да пренесат нормите в националното си право. Законодателството няма да засяга устройства, пуснати на пазара преди влизането му в сила.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: