Защо част от нас страдат от „следновогодишна депресия“

Едно от най-страхотното време от годината в цял свят, настъпва именно, когато са коледно-новогодишните празници. Голяма част от нас се превъзбуждат от празничното настроение и от факта, че ще се видим с роднини, близки и приятели, с които нямаме възможност да прекарваме голяма част от времето си през останалия период в годината, пише trafficnews.bg.

Тогава се раздават добри пожелания, подаряват се куп страхотни подаръци, хапва се хубава храна в изобилие и като цяло – духът е приповдигнат и щастието витае навсякъде.

Има и хора, за които това време от годината не представлява никаква радост и еуфория, а по-скоро подобни моменти биват същински ад и новогодишен парад на тъгата. Тази реакция всъщност има своето обяснение.

Московският психолог Любов Крушинских, споделя че това необичайно поведение се характеризира именно като „следновогодишна депресия“.

„Самотата в навечерието на коледните и новогодишни празници, разочарованието, липсата на добро настроение и на жизненост, биха могли да се определят именно като симптоми на депресивно състояние.“

Освен тези симптоми, при страдащите от подобна депресия се наблюдават и резки промени в настроението, неспокоен сън и отчаяние. Самата мисъл, че отново трябва да се завърнем към обичайното и монотонно ежедневие кара голяма част от хората да се подтиснат и да бъдат тъжни.

 „По това време на годината, всеки един от нас, малко или много, съзнато или неосъзнато се сеща за своето скъпо и свидно детство.  Подсъзнателно, „детето“ в нас самите реагира на всичко случващо се около нас, затова и се радваме така „по детски“ по време на тези празници.

Очакваме ги с трепет и радост, изпитваме вълнение от случващото се около нас и се надяваме и вярваме в чудесата, които тепърва ни предстоят. Понякога обаче „чудесата“ не ни се случват именно, защото забравяме за „детето в себе си”, добавя още тя.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: