Спират ли Дунавското хоро на Нова година?

От днес започват да следят спонтанните Дунавски хора. Вече ще се съблюдава за платени авторски права. От „Музикаутор“ предупреждават, че всеки, който пуска мелодията без да се е съобразил със закона, може да бъде санкциониран. Забраната важи за ресторанти, дискотеки, хотели, пише lupa.bg.

Със сигурност и тази Нова година русенци ще я посрещнат на площада, хванати за ръце, под звуците на Дунавското хоро, защото от Общината са се погрижили да уредят плащането на авторските права.

В много от заведенията обаче правото северняшко хоро няма да звучи. Диджеите са изненадани от забраната на „Музикаутор“ и са готови да извадят от плейлистите си любимото хоро на българина, за да не бъдат глобени. А санкцията наистина е солена от 2 до 20 хиляди лева. Оказва се, че наследниците на Дико Илиев – създателя на Дунавското хоро, са защитили мелодията с авторски права до 2056 година и всяко нейно публично изпълнение трябва да е законово уредено.

Преди 85 години Дико Илиев създава Дунавското хоро, което чуеш ли го веднъж остава завинаги в съзнанието ти. Композира го, докато работи с оркестъра на 36-ти пехотен полк в Оряхово.

„Дунавското хоро не е фолклор, има си автор. Заради това неговите права се пазят, разбира се от своя автор и от неговите наследници. Когато става дума за такова произведение, което е музикално правата са в рамките на 70 години. Така, че съвсем естествено, който ползва това произведение заплаща някаква част от него“, каза проф. д-р Николай Ненов – директор на РИМ-Русе.

Дунавското хоро обаче е символ на веселията в Новогодишната нощ на поколения българи и по традиция звучи след речта на президента, химна на България и „Многая лета“. Събира хората по площадите и е едно от най-лесните, защото броенето му е двутактово. Превърнало се е традиция по сватби и други големи тържества. Затова предупреждението на „Музикаутор“ да не се пуска на публични места без уредени права, притесни представителите на развлекателния бранш.

„Хората си го знаят и си го обичат. Да кажат колко трябва да се плати. Като трябва утре няма да го пускаме хорото. Това хоро е с много лошо качество. „Музикаутор“ като искат авторски права да вземат да направят един хубав реместър на хорото и да уведомяват предварително за тия неща. Контролът ще го пуснеш в 0 ч и 5 минути и кой ще дойде да погледне и ще ти каже дай да ти направя един акт. Странно ми е“, казва диджеят Йордан Йорданов.

Министерството на културата отговаря за контрола дали Дунавското хоро звучи с валиден музикален лиценз или не, а проверки в новогодишната нощ не са изключени.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: