Фабриката за таланти Диан Динчев: Нашият спорт е гладиаторски

Снимки: Диян Динчев

Здрав, интелигентен и естествен мъж. Това се разбира от пръв поглед, когато заговориш с фабриката за таланти Диан Динчев. Старозагорецът от 19 години е треньор в Спортен клуб по борба, който в момента се казва „Берое“. Старши треньор в националния отбор за юноши до 20 години и помощник-треньор при мъжете. Потърсих го, защото се оказа, че тази година е най-успешната в кариерата му.

Какво ви донесе 2022?

4 медала от големи първенства. Златен от Европейското за кадети до 17г. на Калоян Атанасов, сребърен за Даяна Стойчева от Европейското за момичета до 15г., бронзовите отличия на Радомир Стоянов при юношите до 20г. и Иван Стоянов до 23г.

Впечатляващо е и петото място на Ванеса Стоянова на Световното за девойки до 20г. Това наистина беше най-силната ни година. Съжалявам, че изпуснахме медал от Световно първенство.

Как стои въпросът с натурализираните състезатели

Тук е момента да подчертая, че при нас няма такива, каквато е практиката при другите. Кадрите ни са от школата и от спортното училище за шампиони „Тодор Каблешков“. Ако искаш да станеш истински спортист, трябва да минеш през спортно училище. Мечтата ми е човек от нашата школа да стигне световен връх, като борците от близкото минало – Христо Маринов, Явор Янакиев, Калоян Динчев, Станчо Колев и т.н. Работя от сърце и душа това да се случи.

Наричам Ви фабриката за таланти и в този ред на мисли как ги мотивирате?

С личен пример, със себераздаване. Децата виждат, че когато треньорът е запален, всички горят в тренировките.

В мутренските времена всеки втори искаше да е борец. Има ли интерес към този спорт днес?

Има засилен интерес. Любопитното е, че възрастовата граница спадна рязко. Надявам се спомените за мутренските времена да отминат и да си говорим за борбата изцяло в спортно-техническо естество. През нашите земи са минали много гладиатори, спортът ни е такъв и който иска да бъде мъжкар, е добре да мине през школата ни. Това не е свързано с побоища и неприятни сценки по дискотеките. Говорим за елитни спортисти.

Какви качества трябва да притежава истинският борец?

Трябва да бъде посочен от Всевишния. За всичко останало се иска единствено труд. Всички качества във времето се придобиват – сила, бързина и гъвкавост. Трябва да бъде находчив и ловък.

С времето се насади клишето, че борците не са особено интелигентни

Благодаря ви, че повдигате темата. Искам да разбия това клише. На тепиха трябва за части от секундата да взимаш решения и мозъкът ти трябва да работи непрекъснато, а това се постига с интелект.

Възможно ли е да се роди новият Дан Колов?

Разбира се. Надявам се той да бъде от нашата школа.

Предизвикателството през 2023

Да вземем медал от европейско и световно първенство. Конкуренцията там е жестока. Международният тепих е истинското мерило.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: