Кралят на футбола се премести на небето

Снимка: skysports.com

Смятан от мнозина за най-великият футболист в историята, Пеле е единственият играч спечелил три Световни първенства – първото, когато е бил тийнейджър.

Бил е и в България! На 23 май 1959 пред 50 000 родни фенове със “Сантос” Пеле, едва 19 годишен рита на центъра на София на “Васил Левски” и още в 15-тата секунда вкарва гол на “Б” националите ни.

С движения, ритъм, финтове, енергия Пеле преобрази футбола. На него и другите праотци дължим Красотата на любимата ни игра!„, написа Ники Кънчев.

Пеле почина днес на 82-годишна възраст. Той се бореше с рак, както и с бъбречни и сърдечни проблеми. Великият бразилски футболист бе хоспитализиран и получаваше редовни болнични грижи от септември миналата година, когато беше отстранен тумор от дебелото му черво.

Дъщеря му, Кели Насименто, потвърди смъртта му в публикация в Instagram, споделяйки снимка на семейството, държащо ръцете на покойния футболен гигант.

„Обичаме те безкрайно. Почивай в мир“, написа тя.

В публикация в официалния акаунт на Пеле в Instagram се казва, че Пеле „омагьоса света със своя гений в спорта“ и помогна за разпространението на послание за любов.

„Неговото послание днес се превръща в наследство за бъдещите поколения. Любов, любов и любов, завинаги“, се казва в публикацията.

Роден като Едсон Арантес до Нашименто, Пеле е смятан за един от най-великите играчи на футбола.

Той е единственият играч в историята, печелил три световни първенства (1958, 1962 и 1970). При първия от тези триумфи той стана най-младият голмайстор на финал на Световно първенство, отбелязвайки два пъти на възраст от 17 години и 249 дни.

Играл е за Бразилия и клубните страни Сантос и Ню Йорк Космос като нападател.

Пеле беше най-добрият голмайстор за всички времена на бразилския национален отбор със 77 гола в 92 мача.

След кариерата си на играч Пеле продължи да заема редица постове, включително като посланик на добра воля на ЮНЕСКО.

Източник: skysports.com

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: