6 години и 4 месеца затвор за 31-годишен без книжка причинил смърт на пътя

Окръжен съд – Стара Загора постанови пъвроинстанционна присъда, с която осъди 31-годишния В. С. на общо наказание в размер на шест години и четири месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим на изтърпяване.

Подсъдимият бе признат за виновен в това, че на 08.10.2020 г. на главен път II-66, при км 117, между селата Плодовитово и Мирово, община Братя Даскалови, област Стара Загора, при управление на лек автомобил, без да има необходимата правоспособност, нарушил правила от Закона за движение по пътищата, в резултат на което, по непредпазливост причинил смъртта на 15-годишно момиче и средна телесна повреда на 65-годишна жена.

За това престъпление съдът му наложи наказание в размер на шест години и четири месеца лишаване от свобода.

В деня на инцидента, в ранния следобед, подсъдимият качил в колата си още четири лица – двама мъже и двете пострадали. Потегляйки към работното им място в село Плодовитово, В. С. разположил в себе си 4-годишиня си син, независимо, че бил шофьор на автомобила.

Валял силен дъжд, пътната настилка била мокра, а видимостта ограничена. Независимо от това той се движил с много висока скорост, несъобразена с пътните условия. С такава скорост преминал покрай пътен патрул от служители на РУ на МВР Чирпан.

Полицаите потеглили след него, за да проследят и установят водача на автомобила, но след като ги забелязал, подсъдимият прехвърлил седящото в него дете на возещия се на предната седалка мъж и ускорил допълнително скоростта на движение.

Предприел маневра изпреварване, при която настъпил удар с друг лек автомобил, движещ се в насрещното платно. От сблъсъка на двете коли, тази на подсъдимият се преобърнала на отбивка на пътя, а возещите се в нея пътници изпаднали, тъй като нямали поставени предпазни колани.

Другото обвинение, за което В. С. бе признат за виновен, е че на същата дата и място, при управление на лекия автомобил, с който е възникнал пътно транспортното произшествие, си служил с табела с регистрационен номер, издадена за друго моторно превозно средство, за което получи наказание от шест месеца лишаване от свобода.

Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

Присъдата е обжалвана и предстои делото да се разгледа пред Апелативен съд – Пловдив.


Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: