Старозагорски депутат: Предоговарянето на емисиите е трудна, но не и невъзможна задача

„Предоговаряне на сроковете, в които България трябва да намали с 40 процента вредните емисии във въздуха в резултат от производствената дейност на промишлени предприятия и топлоелектрически централи е трудна, но не и невъзможна задача“. 

Това заяви в интервю за Радио Стара Загора Красимир Вълчев, народен представител от ГЕРБ за Старозагорски многомандатен избирателен район.

Съгласно записаното към момента в Плана за възстановяване и устойчивост, до 2026-та България трябва да съкрати с 40 процента количеството на вредните емисии във въздуха, съпоставено с емитираните обеми през 2019-та година. От ГЕРБ се обявиха за предоговаряне на сроковете. 

Припомняме, че миналия четвъртък политическата формация поиска свикването на Консултативния съвет за национална сигурност заради Плана за възстановяване и устойчивост.

Прогнозите на ГЕРБ е, че ако датите останат непроменени, това ще означава затваряне на 55 процента от мощностите в комплекс Марица Изток.  Страната ни има право да не изпълни записаното в глава „Енергетика“ от Плана за възстановяване и устойчивост. Но тогава губи финансиране от Европа.

„Средства за внедряването на новите технологии, с които да се постигнат завишените изисквания по отношение на вредните емисии, има“, категоричен е Вълчев. Той подчерта, че като управляваща партия ГЕРБ не е поемала ангажименти за затваряне на мощности по така наречената „зелена сделка“

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: