СТАРОЗАГОРСКИ ТОП ПРОГРАМИСТ: ПРОФЕСИЯТА НИ НЯМА АНАЛОГ

Красимир Георгиев със Steve Jobs, в музея на восъчните фигури Madame Tusseau.

Той е на 31. Остави престижна и доходоносна работа за да се завърне в родната Стара Загора. Твърде скромен, аналитичен и най-важното за програмист – говори на човешки език.

Уеб дизайнерът завършва математическата гимназия в града на липите. Възпитаник на University of Essex със специалност Компютърни науки в най-стария град в Англия – Колчестър.

Представяме ви Красимир Георгиев, който ни потопи в света на тази особена кибер прослойка, която ръководи света от клавиатурата.

Защо се върна в Стара Загора?

Всички ме питат това. Колкото и тривиално да звучи липсваха ми приятелите и родината. В Англия винаги съм се чувствал като аутсайдер, въпреки, че хората са много мили.

Самотно е. Колкото и да се стараеш хората са доста по-студени. Решението не беше лесно, защото имах прекрасна и престижна работа. Все пак 8 години работех като уеб програмист в Лондон.

Имат ли негативно отношение към чужденците?

В Лондон чужденците са англичаните. В Англия като цяло са любезни. И да е имало предразсъдъци, те ще са споделени зад гърба ми.

Какво означава да си програмист на човешки език?

Труден въпрос. Може би да си строител и архитект едновременно. Не мисля, че има аналог. При нас всичко е в ума.

Кои са най-добрите в световен мащаб?

Имаше стереотип, че индийците са най-добрите, но е трудно да се каже. В нашата среда най-голямата шега е да ти се падне обучител от Индия на видео, защото нищо не им се разбира.  Дори гледат на тях с пренебрежение.

Доста мъжка професия

Предимно сме мъже, но все едно да кажеш, че миньорството е мъжка професия. Дамите са поканени, но не се интересуват.

Защо няма толкова жени в тази сфера?

Доста натоварваща психически е.  

България хъб на програмирането на Балканите ли е?

На церемонията за английско гражданство в Лондон. Някои твърдят, че ако се вгледаш, можеш да видиш малка сълза в окото на кралицата.

Точно така е. Като цяло IT e един от основните отрасли в нашата страна.

Кои плащат най-много?

Американците и англичаните. Проблема е, че когато си отворят дъщерна фирма у нас те третират като български служител, респективно с българска заплата.

Какво е необходимо за да си много добър програмист?

Търпението е едно от ключовите умения. Желанието непрестанно да учиш. Това не е професия, в която можеш да кажеш знам достатъчно.

Остава ли професията на бъдещето?

Разбира се. Поне докато не дойдат терминаторите.

Какво ще посъветваш хората, които искат да се занимават с това?

Да не се страхуват да задават въпроси. Това е проблем, който наблюдавам при навлизащите в материята. Младшите програмисти имат манталитета – „Това е глупав въпрос“. Програмирането е отборна професия.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: