ЖИВКО ТОДОРОВ И РУМЕН РАДЕВ ОТКРИХА ФОБИ

Тържествено бе дадено началото на 52-рото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. Кметът на общината Живко Тодоров посрещна президента на Република България Румен Радев, който бе придружаван от първата дама – Десислава Радева.

Заедно с директора на Старозагорската опера Огнян Драганов официално откриха събитието, което е емблематично за оперното и балетното творчество не само у нас.

„За мен е чест да открием заедно този така важен и стойностен за града ни фестивал, в тази невероятна атмосфера, създадена от  ръководството и екипа на операта ни. Тук съм, за да поздравя и подкрепя всички тях, защото направиха много, въпреки тежките изпитания, които взаимно преживяхме“, каза кметът Живко Тодоров.

„Материалното често доминира над духовното в наши дни, но хора като вас – на културата, на изкуството, на красотата,  запазват ценностите и дават надежда. Община Стара Загора ще бъде и занапред до вас, защото заедно можем и постигаме повече“, допълни кметът и изрази благодарност към президента на Република България Румен Радев за подкрепата, която има Стара Загора. Градоначалникът подари символа на хилядолетния град – лъвицата с лъвчето, на държавния глава. 

„Стара Загора – позната с духа и културата, с правите улици и красивите липи. Благодаря ви за поканата да открием заедно този фестивал и да съпреживеем магията на този спектакъл. Убеден съм, че всеки ще оцени по достойнство този празник, който Община Стара Загора и Държавна опера Стара Загора организират за любителите на класическото изкуство.

Сцената на този дългогодишен културен форум помни едни от най-големите наши и чужди творчески имена и носи частица от дълбокия корен на старозагорци. На всички участници пожелавам успех и творческо вдъхновение, а на вас зрителите, желая много вълнуващи мигове. На добър час на фестивала!“, поздрави присъстващите президента на Република България Румен Радев.

Приветствие към публиката отправи и директорът на  Операта Огнян Драганов. „Фестивалът никога не е бил самоцел, той е създаден с цел, в която като на една своеобразна витрина, искаме да покажем най-новите постижения в областта на операта и балета.

Тази вечер откриваме 52-рото издание с едно знаково заглавие  – „Фауст“. Нека изкуството дарява всички ни с повече любов, с повече откровеност и да ни приближава до по-голямата истина. Именно изкуството ни прави по-добри. От името на Държавна опера Стара Загора искам да благодаря на Община Стара Загора за тези 52  години подкрепа – и в добри, и в трудни години“, сподели с публиката от сцената Драганов.

Колаборацията между Операта и Кукления театър – операта с кукли „Фауст“ –предизвика бурните аплодисменти на гостите на събитието. Постановъчното решение бе внушително представление за ценителите на класиката, преплетена майсторски с съвременните елементи за въздействие.

Фестивалът на оперното и балетното изкуство е сред най-дългогодишните артистични форуми в България. Началото му е поставено през 1967 г. под името Декемврийски музикални дни.

ФОБИ ще радва публиката до 2 декември, а богатата му програма включва оперни постановки, балетни спектакли, концерти, изложби, майсторски клас и премиери на книги.

Час преди официалния старт бе открита самостоятелна живописна изложба на музикалния педагог и цигулар проф. Мичо Димитров. Експозицията му във фоайето на Операта показва близо 40 платна, обединени под заглавието „Видения на един музикант“.

Петъчната вечер е запазена за втората премиера на „Фауст“ от Шарл Гуно, от 19.00 часа в Операта, а събота предлага авторския спектакъл на Светозар Иванов /пиано/, който ще предложи колекция от мултимедийни миниатюри, вдъхновени от поезия.

Публиката ще отвори сетивата си за музика от Кауъл, Крам, Скрябин, Вайл, Устволская, Кейдж, Ржевски, и Саариахо, както и за стихове от Сафо, Борхес, Аполинер, Лорка, Ахматова, Пас и Камингс. Хореографията е на Елени Марку, а анимацията на Лесли Смакър по филмови кадри от Айзенщайн и Кирсанов. В спектакъла ще участват Елени Марку – танц и Симона Кодева – сопран.

Програма и повече информация за фестивала – https://operasz.bg/events/category/fobi/

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: