ПЪРВАН СИМЕОНОВ: БЪЛГАРИЯ ВЛИЗА В ПЕРИОД НА АПАТИЯ, ХОРАТА ИСКАТ СТАБИЛНО ПРАВИТЕЛСТВО

Ерозирало доверие в партиите. Все по-ниска избирателна активност, непрестанни сметки за правителство, геополитически противопоставяния, високи цени, няколко кризи и за капак на всичко война на морската ни граница. Всичко това трябва да се потуши спешно като през това се минава само със стабилно правителство. Как обаче ще се случи всичко това? Отговаря социологът Първан Симеонов.

Ще има ли правителство?

Надявам се, но ми се струва трудно за осъществяване. Имаме сложна ситуация от гледна точка на математиката и идеологията на партиите. Те съзнават това и ми се струва, че не се опитват да го направят. По-скоро се мъчат да изглеждат, че не са виновни, защото ако дойдат нови избори, народът ще накаже тези, които са пречили да се състави правителство.

Упорито се говори, че правителството минава единствено през „Български възход“

Може и през тях и през ДБ. И двете партии са много диалогични. И в двата случая ще е трудно.

Как видяхте избирателите на последния вот?

Все по-трудно ги виждам, защото са все по-малко.

Кое беше новото?

Хората повече се интересуват от цените, войната и като че ли корупцията остана на заден план. Получи се патова ситуация. На по-предните беше ясно. Обществото искаше промяна. Сега не беше така. Това се видя и по резултата не подкрепям никого. Това е много знаково, защото е изразено от близо 90 хил. души, което означава, че мнозина не са видели смисъл в тези избори, какъвто няма да видят и в следващи. Страната влиза в период на апатия.

Българинът гласува или наказва?

И двете. Част от тях гласуваха наказателно, другите стабилизационно. Хората не са склонни на толкова авантюризъм.

Винаги преди и след изборите социологическите агенции са виновни. Обаче този път партийните централи няма какво да кажат.

Гилдията ни няма вина. Истината е, че нашите методи имат своите ограничения, защото понякога обществото е по-динамично. Смея да кажа, че основните агенции, които не работят само по избори си вършат работата чудесно, но вие като журналист знаете, че добрата новина не е новина. Новината се случва тогава, когато има издънка.

Кой е губещият в последните избори?

Нито ГЕРБ спечели толкова много, нито ПП загуби толкова много. Партиите трябва да намерят път помежду си. Ако очакват това да се случи с поредни избори, няма да им се получи.

Как ще се излезе от тази политическа криза?

С диалог. Това е единственият добър изход. Има и опция да се появят още радикални играчи, което не винаги е добре. Други са разочаровани от демокрацията и искат еднолично управление.

Пагубна ли е спиралата от избори?

Определено тя не е по вкуса на обществото. Основните електорати искат правителство.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: