ИВАНКА СОТИРОВА: СПОРТНОТО УЧИЛИЩЕ ЩЕ БЪДЕ ИЗЦЯЛО РЕМОНТИРАНО

В обновени сгради прекрачиха прага възпитаниците на две старозагорски училища – СУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Ботев“ на 15 септември. Ремонтите им са осигурени от общината и са на стойност над 4 млн. лева.

Остава една пребазирана гимназия и още няколко спешни ремонта, едно училище на двусменен режим и голямата болка… Спортното.

Потърсихме ресорния заместник-кмет Иванка Сотирова, за да разберем какво се случва и какво предстои в образователната сфера през новата учебна година.

Готова ли е Стара Загора за новата учебна година?

Категорично да. Фирмите се справиха и въпреки ръста на цените не спряха работа. Всичко това се случва с изключителното съдействие на кмета Живко Тодоров, защото имаше периоди, в които заради ценовият шок имахме опасения да не спрат работа. Голяма част от инвентара на училищата е обновен, разполагат с модерни кабинети, интерактивни дъски и прекрасни цветни класни стаи, въпреки кризата.

Само едно училище остана пребазирано

Единствено Професионалната гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“ продължава да бъде в сградата на училище „Георги Райчев“, защото техният проект се изпълнява от образователното министерство, а общината само съдейства.

Какъв е процентът на реновираните сгради?

Приблизително 92 %. В момента се представят архитектурните проекти за останалите и предстоят ремонти през следващата година. Всички обекти, които са под ръководството и с осигурено финансиране от общината, предстои да бъдат обновени.

1401 първокласници преминаха училищния праг. Малко или много са те?

Имало е години, в които са били повече, но и тази цифра не е никак малка. Ние започнахме приема в първи клас с 1160, но от средата на юни имаше масово записване и цифрата скочи на 1401. В селата също имаме достатъчен брой ученици.

Кои са следващите обекти, които не търпят отлагане?

Най належащи са основните училища в кв. „Самара“  и кв. „Три Чучура – юг“ и началното в кв. „Зора“, както и продължаването на ремонта на училището  в кв. „Кольо Ганчев“.

Бих желала да се възстанови интереса на родители и ученици към кварталните училища и да не се създава стигма, че само три, четири училища са „елитни“.

Второ основно остава едно от най-предпочитаните и единственото на двусменен режим.

Имаме изготвен проект за разширяването му. Предстои неговата реорганизация, за да се търси подходящ вариант, заради отстоянието от улицата. Трябва да се намалят паралелките. Предстои да открием и помещението им за хранене.

Столовото хранене. Колко важно е то?

Стара Загора е един от малкото градове, в които успяваме да запазим предприятие „Ученическо хранене“. В повечето учебни заведения се готви на място, което е изключително важно. Няма по-добро решение от това, на децата да се предоставя възможност за топла храна.

Отоплението

Осигурено е, както за детските градини, така и за всички социални и здравни заведения до нова година. Всички са зависими от разпределените бюджети. Предвидено е посрещането на по-скъпи горива, но всичко зависи от ценовия ръст.

Спортното

Започна ремонт на паркинга и улицата пред него, проектът за общежитието е готов, но вижданията на кмета и на общинското ръководство са за цялостен ремонт на сградата и района, за да може наистина да бъде привлекателно като институция. Ще започне догодина, но не мога да се ангажирам с дата.

Какво ще пожелаете на всички свързани с образователната сфера?

Пожелавам на всички здрава и присъствена година, защото само така се усвояват знания.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: