ОТКРИХА КУЛТОВИ СЪДОВЕ, МОНЕТИ И НАКИТИ В 10 ГРОБА

bTV

Бронзови култови съдове, каничка за вино, накити и монети са сред откритите находки в 10-те разкрити до сега гробове в Голямата могила край с. Прохорово, съобщи Радио Стара Загора.

Могилата е с висока 25 м. Това е височината й след хумусния слой и е най-високата сред могилите в района.  Макар да не е достигнат още хумусния слой, учените имат  сериозни данни, да твърдят, че могилният насип е изграждан от 1-ви до 3-ти в.

Основание за това им дават откритите в т.нар. „гроб №10“, най-богатия като находки. „В него открихме 2  бронзови патери –култови съдове, антична каничка – уенхое и умбо с шипове от щит“, съобщи археологът Генчо Димитров, директор на историческия музей в Нова Загора.

Изключително интерес сред находките предизвиква късият широк меч “гладиус“, който римляните използват от Втората пуническа война преди Христа, но откритият меч е от времето на втората половина на 1-ви в. от н.е. 

Римляните започват да го използват от времето на Втората Пуническа война от 3-2 в. пр. Хр. „Мечът е в  сравнително добро състояние, със запазена костена дръжка и е предаден за реставрация в ямболския Регионален исторически музей, където се намира най-добрият реставратор на метални оръжия и предмети. Много малко музеи могат да се похвалят с такава находка“, разкри археологът.

В останалите 9 гроба, погребенията са извършени, чрез трупоизгаряне, вероятно извън могилата. Само едно от погребенията е с изгаряне в ямата на гроб №9. „Някои от погребенията са на жени – открити са обици, костени игли за коса, глинени съдове и монети“, разказва Генчо Димитров.

За него най-интересен е глиненият трипод, глинен съд като купа с три крачета, чиято направа като материал и изпичане няма аналог, открит до сега у нас. „До него се доближава трипода от керамичните работилници на някогашния Никополис ад Иструм, до Хотница –  но е с доста по-лоши качества“, поясни ученият.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: