Зоопаркът в Стара Загора: Бял паун загина заради пакет зрънчо

Млад бял паун не успяха да спасят ветеринарите, след като бе „нахранен“ с пакет зрънчо от посетители. Това съобщи за Радио Стара Загора ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева.

„Не хранете и не дразнете животните в зоопарка“, апелира тя. „Добрите намерения не винаги водят до добри резултати. Точно това се случва и с храненето на животните.

Две седмици вече от местообитанията им служителите вадят пакети от солети, зрънчо, снакс, вафли, бонбони и дори хамбургери. Солта и захарта за повечето животни са смъртоносни“, подчерта зам.-кметът.

Тя допълни още, че храната, която Общината осигурява за обитателите на Зооградината е съобразена с вида им, качеството е високо, а количеството е достатъчно. „Наблюдаваме, че най-голям интерес за хранене има при маймуните. Напомням, че това може да е опасно не само за тях, но и за децата, които преминават преградата и подават солета към животното“, каза още Желева.

Във фейсбук страницата на Зоопарка, управителят му – д-р Ивелина Илиева, наскоро сподели, че освен остатъци от човешка храна, в клетките на животните има изхърлени и различни найлонови и хартиени опаковки и отпадъци. Това също е недопустимо и може сериозно да застраши не само чистотата, но и здравето им. 

От думите на зам.-кметът, табелите, които се намират в Зоопарка са достатъчно на брой, а правилата са сходни и при другите зоокътове в страната и чужбина. „Ще започнем информационна кампания и редица инициативи, за да акцентираме върху тях. Радвам се, че местните медии откликват и ще работим заедно по темата“, допълни тя.

Някои от основните проблеми, за които посетителите сигнализираха след отварянето на обновения Зоопарк, бяха свързани и със струпването на опашка на касата, както и „криене“ на животните във вътрешните им пространства. Милена Желева коментира, че през почивните дни през Зоокъта преминават средно около 5 хил. души.

„Животните имат нужда от адаптация и привикване към този засилен интерес на хората. Нормално е да се уединяват“. Системата за билети също е надградена и вече не е необходимо да се влиза с отделен баркод, което създаде напрежение в първия ден след отварянето на вратите и заработването на касата.

„Водим разговори и вървим, заедно с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, в посока онлайн възможност за билет. Така няма да се налага чакане пред касата, която винаги е била само една“, допълни ресорният кмет.

В разговора в ефира на Радио Стара Загора се разбра още, че местният зоопарк е притегателно място не само за жителите на общината. Любители на животните и разходките от съседните области Хасково, Пловдив, Нова Загора, Сливен също са чести посетители.

Очаква се през есента да бъде разгледана и цената на билета за Зооградината, който в момента е 1 лев за посетители от 7 до 18 години, 2 лева за възрастни и без такса за малчугани до 7-годишна възраст.

„Цените на електроенергията са повишени драстично, а отоплението на обитателите на Зоопарка е на ток. Консумативите и храните също са с различна покупвателна стойност. Разбира се, че няма да търсим единствено и само печалба.

Вярвам, че Общинският съвет ще вземе обосновано и разумно решение за размера на входната такса, когато дойде този момент“, уточни още Милена Желева.  

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: