Управителят на градския транспорт: „Извинявам се за тиксото“

„Извинявам се, че залепих с тиксо термометрите в електробусите. Направих го за да проверя дали наистина температурата е по-ниска от нормалната, която трябва да бъде 22 градуса. Намерението ми бе да откликвам на всеки сигнал на гражданите и да не се харчат излишни средства, тъй като това е временна мярка.“

Така отговори на въпрос на СТАРА ЗАГОРА ГОВОРИ управителят на Тролейбусни и автобусни превози“ инж. Георги Станчев, който стана обект на полемика в социалните мрежи тези дни. Той опроверга и друго твърдение, че новите електробуси не могат да минат 240 км. с едно зареждане, каквито са характеристиките. „Ежедневно правя проверки и заявявам, че електробусите се връщат със заряд на минимум 40 %“, категоричен бе Станчев.

Днес стана ясно и, че предложение за нови и по-ниски цени на абонаментните карти за градския транспорт ще направи кметът на Стара Загора Живко Тодоров на общинските съветници на февруарското им заседание.

„По този начин искаме да насърчим използването на градския транспорт. Компенсациите за редовните пътници ще бъдат още по-изгодни“, подчерта градоначалникът. Заедно със своя ресорен заместник Радостин Танев, председателя на Общинския съвет Мария Динева и управителя на „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД инж. Георги Станчев представиха някои от новите облекчени условия за превоз на пътници на територията на общината.

„Важно е да отбележим, че към момента цените за учащи и пенсионери са синхронизирани изцяло с решението на Министерски съвет, което гласи – намаление със 70% за учащи в града и селата, както и 40% за пенсионери в града и селата. Предложението, което ще представим за гласуване в Общински съвет, е за допълнителни компенсации в тарифата на обществения транспорт“, коментира Радостин Танев.

Новите цени ще бъдат, както следва –

за вътрешноградски транспорт,  ученическата абонаментна карта, от 10 лева да струва наполовина. Цена за ученическа абонаментна карта за срок от 3 месеца – сега на цена от 30 лева, да стане 15 лева. За пенсионерите на възраст над 68 години – цената за абонамента карта от 26 лева да стане 22 лева.

„Още нещо, което ще запишем, е промяната в размера на прага на минималната пенсия за отстъпките в цените. Към момента прагът е 470 лв. Нашата идея е да се увеличи и сумата да стане 510 лева, което би било в полза на още пенсионери, които биха могли да се възползват от компенсациите“, допълни Танев. Така цена на абонаментна карта за хората над 68 години, с доходи по-ниски от 510 лева, ще бъде на цена от 12 лева, а не както до сега 18.

Предложенията за по-ниски цени в междуселищен транспорт са разделени на няколко зони, касаещи селата от общината. „Примерът, който давам е със село Дълбоки, което е с най-много закупени карти за учащи. Цената на абонамента карта в момента е 41лв, намаляваме на 16,40 лв.“, уточни още зам.-кметът.

„Подкрепям изцяло предложението на кмета Тодоров и неговия екип и това, което зависи от мен ще бъде направено, за да можем още на следващото заседание да вземем решение, което безспорно е в ползва на хората“, каза председателят на местния парламент Мария Динева.

Ако предложението на Общинска администрация получи одобрение, новите и по-изгодни цени за абонаментни карти ще влязат в сила от 1-ви март.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: