Вижте пълния списък на кандидат-министрите на Габровски

Пълна папка занесе номинираният за президент проф. Николай Габровски на президента Румен Радев. На „Дондуков“ бяха представени имената на експертите в проектокабинета, предаде tribune.bg.

Чл.-кор. проф. Николай Габровски е неврохирург и председател на Българското дружество по неврохирургия. През ноември 2021 е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН). През октомври 2022, Европейската асоциация на неврохирургичните дружества (European Association of Neurosurgical societies – EANS, създава работна група за Нововъзникващи технологии и иновации в неврохирургията (Emerging tehcnologies and innovations in neurosurgery – ETIN и за неин пръв председател е избиран проф. Николай Габровски.

Малина Крумова е предложена за вицепремиер по управление на европейските средства.

Миглена Тачева – заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и министър на правосъдието.

Меглена Плугчиева-Александрова – заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите.

Благородна Христева Макева-Найденова – министър на вътрешните работи.

Атанас Димитров Запрянов – министър на отбраната.

Предложеният за министър на енергетиката Николай Павлов е финансов директор и член на УС на Националната електрическа компания, както и член на Съвета на директорите на „Контур Глобал Марица Изток 3“ АД. Известно време е в Надзорния съвет на ХЕК Горна Арда и финансов директор на Булгаргаз. От 2016 г. е изпълнителен директор на дружеството. От 27 януари до 4 май 2017 г. е министър на енергетиката в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Драгомир Заков, предложен за министър на външните работи, е познат на широката публика като министърът на отбраната в кабинета на Кирил Петков. Той е дипломат с дълга кариера. В периода 2011 – 2014 г. е първи секретар на делегацията на България в Организацията на обединените нации. В следващите две години е съветник и ръководител към/на различни отдели на МВнР. През август 2016 г. се завръща в НАТО като съветник. През февруари 2017 г. отново поема длъжност във външното ни министерство, с ранг пълномощен министър.

Предложението за Министерство на финансите е Маринела Петрова, която е дългогодишен служител на министерството и неколкократно е била зам.-министър. Следдипломната й квалификация, в образователни институции в Австрия, Япония, Обединеното кралство, САЩ и Холандия, е в областта на анализа на икономическите политики, финансовото и макроикономическото прогнозиране, координация и управление на икономическите политики в ЕС, и умения за водене на преговори. Има пряка отговорност в подготовката на присъединяването на страната ни към Европейския паричен съюз. Свободно владее английски език, ползва френски и руски.

Мартин Дановски – министър на икономиката и индустрията.

Добромир Симидчиев – министър на регионалното развитие и благоустройството.

Събина Събева – министър на труда и социалната политика.

Благомир Здравков – министър на здравеопазването.

Славчо Томов – министър на образованието и науката.

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа.

Красимир Симонски – министър на електронното управление.

Васил Грудев е предложен за министър на земеделието. Той има  магистратура от университета „Франш Конте“. През 2006 г. започва работа в Държавен фонд „Земеделие“, а от 2011 до 2013 г. е заместник изпълнителен директор на фонда. През септември 2013 г. става изпълнителен директор, в периода 6 август – 7 ноември 2014 г. е министър на земеделието и храните в служебното правителство на Георги Близнашки. Заместник министър на земеделието и храните по време на второто правителство на Бойко Борисов. През 2019 г. става за втори път изпълнителен директор на Държавен фонд Земеделие.

Предложен за регионален министър е Добри Симидчийски.

Прошко Прошков трябва да отговаря за транспорта. В миналото той беше част от Демократи за силна България (ДСБ), а в последствие и в България на гражданите. Беше кмет на столичния район Лозенец от 2007 до 2011 г. По образование Прошков е инженер, магистър и докторант по „Автоматика и системотехника“ в Технически университет – София. След дипломирането си заминава за Германия, където повече от 4 години работи по проект на Дойче бан за оптимизиране на транспорта, включващ създаване на симулационни модели и проектиране на софтуер.

Ириней Константинов, предложен за министър на културата е директор на театър „София“ от юли 2008 г. Той е актьор, завършил актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кр. Сарафов” през 1972 г. при проф. Гриша Островски. Работи във Варненския театър, НДТ „Сълза и смях”, а от 1984 г. е в трупата на Театър „София”.

Мартин Захариев е предложението в туризма. Бивш депутат от БСП, той е юрист и е бил водещ в радио „Витоша”, Дарик радио, БНР и БНТ. Работил е и като главен секретар на Държавната комисия по далекосъобщения. Създател и издател е на списанията „Плейбой”, „Егоист”, „ЕГО”, „Юниън медия”, „Ритъм”, „Мотор шоу” и Bulgaria Air – The Inflight Magazine.

Борил Кръстев – министър на младежта и спорта.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: