ЗАБРАНЯВАТ ПСУВАНЕТО, ПРОСЕНЕТО И КАВГИТЕ НА ОБЩЕСТВЕНО МЯСТО

iStock

Нова наредба за осигуряване на обществения ред, поддържане на чистотата, опазване на околната среда, защита на имуществото и безопасността на движението на територията на община Хаджидимово предвижда сериозно разширение на списъка със забраните и крути санкции за нарушителите, пише struma.bg.

Освен стандартните забрани за повреждане, чупене и замърсяване на общинска собственост, жителите на общината няма да имат право да псуват и да се карат на обществени места и да се държат грубо и неуважително помежду си.

Забраняват се още къпането, прането и миенето във водоемите и други открити водни площи, откритото носене и употреба на взривни вещества, огнестрелно и хладно оръжие, прашки и др. /за скритото им носене забрана няма/, драскането на графити по стените, просенето и др.

Забранява се още поставянето на сушилки за тютюн на тротоарите, където затрудняват движението на хора и животни, както и паркирането там на коли – по същата причина.

Собствениците на спрени от движение и изоставени моторни превозни средства пък са задължени до 1 месец да ги транспортират до съответните автоморги, в противен случай същото ще направи общината, а собственикът ще си плати и глобата, и преместването.

В автобусите, които обслужват общината, гражданите нямат право да пият, пушат и превозват животни.

Финансови санкции са предвидени и за заковаване на рекламни табели върху дървета, чупенето на клони за бране на липов цвят, както и за влизане с домашни животни и птици в района нагробищните паркове. Забранява се още клането на домашни животни на обществени места.

На нарушителите на наредбата се налага глоба до 200 лв. за първо и до 500 лв. за второ нарушение, ако второто е извършено до 1 г. след първото. Няма яснота третото нарушение като първо ли ще се санкционира. Глоба от 20 лв. е предвидена за „маловажните нарушения“, без обаче да е уточнено кое в Хаджидимово се смята за важно и кое за маловажно.

За установените нарушения на нарушителите се съставят актове или фишове от селските кметове, полицията и длъжностни лица, но само ако са  надлежно оторизирани като актосъставители от кмета на общината Людмил Терзиев.

Добрата новина за нарушителите на наредбата е, че ако си платят глобата до 7 дни, ще ползват отстъпка от 20%.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: