ДВАМА ПОЛИЦАИ ЗАГИНАХА ПРИ ГОНКА С АВТОБУС С МИГРАНТИ

nova.bg

Автобус с мигранти блъсна патрулка в Бургас при гонка, научи NOVA. Двама полицаи са загинали. Инцидентът е станал около 05.00 ч. на кръстовище „Трапезица”.

Шофьор на рейс не се подчинява на подаден сигнал със стоп палка от служители на реда. От Малко Търново до Бургас патрулка е опитала да спре автобуса няколко пъти, но безуспешно. Започва преследване. Полицейският патрул прави опит да препречи пътя на шофьора на автобуса, който губи контрол и помита както полицейската кола, така и два павилиона.

В превозното средство е имало 48 бежанци, които не са пострадали. Те ще бъдат извозени до най-близкия арест, за да бъдат разпитани с двама преводачи.

Единият от загиналите полицаи не е трябвало да бъде на смяна, замествал е колега.

Информацията за тежкия инцидент потвърди и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„Няма данни за други пострадали. При опит да бъде спрян автобусът, той е връхлетял върху полицейския автомобил и се е стигнало да смъртта на двама служители на реда. Имало е преследване”, каза в ефира на NOVA Демерджиев.

„Предприехме мерки, за да се спре засиленият мигрантски натиск. В момента включваме дронове и военна техника”, каза още вътрешният министър.

„В 04.54 ч. е направен опит да бъде спрян автобусът на изграден пропускателен пункт от „Гранична полиция”. Шофьорът не се подчинява. Направен е втори опит за спиране, отново на пункт преди Бургас. И вече при третия опит става катастрофата с колеги от Областната дирекция на МВР. В момента се установява самоличността на мигрантите”, заяви Станимир Станев, зам.-главен секретар на МВР.

„Става въпрос за съзнателен, целенасочен, умишлен акт. За непредпазливо деяние като форма на вина, по мое мнение, не може да се говори”, коментира окръжният прокурор Георги Чинев.

Мигрантите са се качили на автобуса между Малко Търново и Звездец. Това означава, че автобусът не е напускал пределите на Република България”, каза Чинев.

Прокурорът не каза дали шофьорът е арестуван, както и отказа информация за националността му.

Живеещи в района на катастрофата споделят, че са чули стрелба и викове.

„Няма пострадали бежанци, няма хоспитализирани. Поддържаме връзка с РЗИ, Спешна помощ, болниците са в готовност. Бежанците са прегледани на място” каза в ефира на NOVA здравният министър Асен Меджидиев. 


Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: