КОИ СА НАЙ-ФАЛШИФИЦИРАНИТЕ ПАРИ В БЪЛГАРИЯ

lupa.bg

БНБ обяви кои са най-фалшифицираните пари у нас – за какво да внимавате? Най-много са фалшивите 50 стотинки от българските монети, показват данните на БНБ за неистинските банкноти и монети, пише lupa.bg.

За първите три месеца на тази година са установени 20 броя фалшиви 50 стотинки. Неистинските монети от един и два лева са поравно – по 11 броя за трите месеца.

При банкнотите най-много са установените фалшиви 20 лева – хванати са 94 такива от януари до март тази година. Следват ги тези от 50 лева – 85 на брой.  Хванати са едва 5 фалшиви столевки и 18 десетолевки.

Заради инфлацията българите носят все по-едри банкноти, показват още данните на БНБ. От началото на годината до края на май се повишава броят на банкнотите по 100 лева и 50 лева в обращение.

В началото на годината по 100 лева са били в обращение 96,7 милиона банкноти, а в края на май те вече са близо 102 милиона броя. Подобна е и ситуацията с петдесетолевките, от които в началото на годината в обращение са били 207 млн. броя, а в края на май – вече са близо 216 млн. броя. В същото време макар и слабо намаление има при банкнотите от 20 и 10 лева в обращение показват още данните на БНБ.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: