ЕКОСТИКЕРИТЕ ОТПАДАТ

БГНЕС

Министерството на транспорта и подчинената ѝ Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА) са предприели действия за премахване на екостикерите, като за целта вече се готвят промени на двете наредби, с които през юли 2021 г. те бяха въведени при преминаването на годишен технически преглед на автомобилите, съобщиха от Министерството на транспорта.

Причината за премахването на екостикерите според транспортното ведомство е, че поставянето на отличителен стикер на предното стъкло оскъпявало и утежнявало процедурите при преминаването през пунктовете за годишни технически прегледи.

С промяната на двете наредби може да отпадне лепенето не само на екостикерите, но и на знака, който се поставя в МВР при първото преминаване на преглед, което става при регистрацията на автомобила, поясняват от ведомството.

Групирането на леките и лекотоварните автомобили в в пет категории въз основа на отделяните от тях вредни емисии започна на 12 юли 2021 г. В коя категория попада превозното средство зависи от показателите при преминаване на годишния технически преглед. В първа категория са най-замърсяващите автомобили, а в пета – най-чистите (хибриди и електромобили).

Целта бе изчистването на въздуха в централните части на градовете, като се ограничи придвижването на най-замърсяващите автомобили в определени зони на градовете. С промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух кметовете имаха възможността да въвеждат такива ограничения.

Източник: investor.bg

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: