ИЗЧЕЗВАТ ЛИ 7-ТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА?

„Ретро“

Голяма част от езерата в Национален парк „Рила“ са под сериозната заплаха да се превърнат в блата. За това алармираха учени и служители от парковата дирекция на научна конференция.

Ако не се ограничат вредните въздействия, след 10 години ще загубим Седемте рилски езера, както и двете езера под връх Мусала. Един от най-сериозните проблеми, застрашаващи циркуса, в който са Седемте рилски езера, е големият туристически натиск и замърсяването, признава директорът на НП „Рила“ Владимир Милушев, цитиран от БНР.

Той добавя като втора причина силната ерозия. Състоянието на туристическите пътеки не е добро и в момента усилията са насочени към тяхното възстановяване с естествени материали. 20 километра е дължината на обозначените за преминаване трасета, но с нерегламентираните пътеки стават над 60 километра.

Може ли да се промени тъжната прогноза за езерата? Обратим ли е процесът на превръщането им в блата? Учените са категорични, че трябва да се ограничи присъствието на туристи в най-застрашените зони. Според Милушев има начин поне да се забави развитието на негативните процеси.

Източник: „Ретро“

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: