ИЗВЪНРЕДНО: РУСКИТЕ ДИПЛОМАТИ НАПУСКАТ ДНЕС. ОБЩО 160 ЧОВЕКА ЗАМИНАВАТ С ДВА САМОЛЕТА?

БГНЕС

Изгонените от България 70 руски дипломатически служители напускат страната ни днес със семействата си. Два полета ще изведат между 160 и 170 души, научи OFFNews от дипломатически източници.

Руската федерация е поискала разрешение за изпълнението на двата полета.

Необходимо е специално разрешение, защото всички редовни полети между Руската федерация и България са прекратени в рамките на наложените на Москва санкции заради войната в Украйна.

Руската страна е поискала разрешение за хуманитарни полети чрез българското Министерство на външните работи. Дава го Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ към Министерството на транспорта и съобщенията.

В края на юни България поиска експулсирането на руските дипломатически служители и намаляване на внушителния брой на руските служители у нас. По думите на министър-председателя в оставка Кирил Петков българските служби са установили, че хората в списъка са тясно свързани с руските служби и са работили против интересите на България.

За целта на посланичката на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова бяха връчени вербални ноти.

Наред с искането за експулсиране „заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите“, в тях страната ни настоява сегашният 130-членен състав на руската мисия да бъде свит до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители, за да бъде спазен принципът на реципрочност, съгласно конвенцията.

Сред обявените за персона нон грата са пълномощният министър на Русия, генералните консули в Русе и Бургас и шефът на руския културен център.

Кой е най-високопоставеният руски дипломат, когото България изгони

Решението за експулсиране на руски дипломатически служители предизвика трус в коалицията и доведе до ултиматум от руската посланичка Митрофанова.

Вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова обяви, че няма да преговаря за участие на левицата в следващо правителство, ако „Продължаваме промяната“ отново номинират Кирил Петков за премиер.

БСП бяха върнати на масата на преговорите, след като ПП решиха да възложат тази отговорност на Асен Василев. Под негово ръководство днес се проведоха успешни консултации за съставяне на правителство и с БСП, и с Демократична България.

В отговор на решението за експулсиране посланик Митрофанова си позволи да постави ултиматум на България: да го отмени до 12 ч на 1 юли, или тя ще поиска закриването на руското посолство в България. Страната ни отказа да се подчини и утре обявените за нежелани руски граждани си тръгват със семействата си. Дали посолството ще бъде закрито предстои да научим.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: