СТОТИЦИ ТРЪГВАТ УТРЕ ПО СТЪПКИТЕ НА БОТЕВ

bobDrone.com

По традиция утре, от цялата страна ще тръгнат групи ученици, студенти и граждани, които ще се включат в Националния туристически поход „По стъпките на Ботевата чета“ от козлодуйския бряг до вр. Околчица. Походът ще се проведе за 74-ти път, съобщи Радио Стара Загора.

Кога е поставено началото и каква е организацията на похода? През 1946 ентусиастите Павел Делирадев, Иван Велков и Димитър Устинин уточняват и преминават сами по пътя на ботевата чета.

На следващата година 12души тръгват от Козлодуй, към които в местността Милин камък се присъединяват още 5-ма ученици от ломската гимназия и заедно преминават пътя до вр. Околчица. И от тогава по този начин до днес, хиляди българи са  участвали в похода .

Най-масов е бил походът през 1976 г., когато се навършват 100 години от похода и саможертвата на Христо Ботев и неговите четници. През 80-те години на миналия век между 7 и 8 000 са участниците.

След промените през 90-те години има доста сериозен отлив докъм 500-600 човека. Другият спад е през последните години. По-масово е било участието през 2019 г., когато се е провел 73-тия национален туристически поход.

„Следващата година отделни ентусиасти преминаха трасето, затова не се брои. А  през 2021 г. походът се проведе щафетно с участието на ученици и граждани от селищата и общините през които преминава походът, заради пандемията.“ Това разказва Нели Стоянова, която минава по стъпките на големия революционер вече 30 години и днес е един от комендантите на похода.

Преди да се включат във всенародното преклонение на вр. Околчица, участниците научават как се ражда и чия е идеята за похода, посрещани са от хората в селищата, през които са преминали четниците, слушат исторически беседи, има рецитация на ботева поезия, спортно-туристически игри.

Кметът на община Враца всяка година при изпращането на врачанските групи  на 27-ми май на площад „Христо Ботев“ връчва знаме, което е копие на знамето на ботевата чета. Всяко училище и група от страната, също има свое знаме или носи националния трибагреник.

„През всички 75 години Националният поход „По стъпките на Христо Ботев и неговата чета“ се превърна в патриотична инициатива и в най -масовата проява от такъв характер. Все повече деца, ученици и млади хора се включват и искат по този начин да отдадат почит към делото на големия революционер и саможертвата на неговите четници за свободата на България“, сподели наблюденията си Нели Стоянова.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: