10 000 ОПИТНИ ЗАЙЧЕТА ПРИПЕЧЕЛВАЛИ ОТ ТЕСТОВЕ С ЛЕКАРСТВА?

IStock

Българи тестват нови лекарства, които все още не са пуснати на пазара. Действащите клинични изпитвания у нас, които все още набират участници, са над 290, пише „Ретро“.

Това показват данните на онлайн платформата FindMeCure. Само от началото на тази година Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е издала 45 разрешения за провеждане на клинични проучвания в над 130 лечебни заведения в цялата страна.

По данни на Асоциацията на клиничните проучвания средно около 10 000 пациенти участват в тестовете, като всяка година стартират по около 200 нови изпитвания срещу заплащане. Значителна част от клиничните проучвания са в сферата на онкологията.

Те дават надежда на хиляди пациенти с рак, че могат да получат ново ефективно лечение, което да удължи живота им. Голяма част от проучванията започват на сляпо. Пациентите се делят на две групи – едните получават изпитваното лекарство, а другите – т. нар. плацебо, но нито един от участниците не знае в коя група попада.

Впоследствие изпитването става отворено. Тогава всички знаят, че се лекуват с изпитвания медикамент. Много често обаче този период се удължава във времето. Така някои проучвания започват със срок от две години, а продължават по пет и дори повече.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: