КРАЙ: ПАРЛАМЕНТЪТ ЗАКРИ ВСИЧКО В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ЗАПОЧВАЩО СЪС СПЕЦ

Парламентът закри окончателно Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура, предаде „Свободна Европа“.

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за съдебната власт. С промените бяха премахнати още кадровите и финансовите бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и съдебните инспектори.

Закриването за специализираните съд и прокуратура е един от приоритетите на кабинета, записан в коалиционното споразумение между управляващите партии. Един от аргументите за закриването им беше, че те се “се използват като бухалка не само срещу бизнеса, но и срещу обществото”.

По време на първо четене на законопроекта Настимир Ананиев (“Продължаваме Промяната”) посочи като пример подслушването на участници в протестите през 2020 г. Тогава разрешенията за използване на специални разузнавателни средства са били отправяни към специализираната прокуратура и специализирания съд.

Спецсъдът и спецпрокуратурата заработиха в началото на 2012 г. Инициативата за създаването им беше на първото правителство на ГЕРБ.

Законопроектът за закриването им беше внесен в началото на март от Министерския съвет, а в пленарната зала беше защитен от министъра на правосъдието Надежда Йорданова (“Демократична България”).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: