УЖАС: ЛИПСВАТ ЛЕКАРСТВА ЗА ДЕЦА С АСТМА

БГНЕС

Нови сигнали за недостиг на жизненоважни медикаменти, съобщава БТВ. Близо половин година терапията за децата с астма е дефицитна по аптеките. Липсващите лекарства са единствените, които се прилагат при деца с астма, казват лекари.

Майка на три деца, две от които с астма казва, че да си родител на дете с хронично заболяване в България е трудно, защото лекарствата и за поддържащо лечение, и за спешни ситуации често липсват, пише tribune.bg.

„Това е стрес и постоянно напрежение. Аз винаги живея с препарат за няколко месеца напред, защото когато го няма, а на мен ми трябва сега, алтернативата ми е много високорисково лечение с кортикостероид в болница“, разказва Йоанна.

Фармацевти коментират, че сериозни проблеми с доставките има от половин година. Единият медикамент липсва напълно, а другите два са налични периодично в малки количества.

В аптеките липсват и някои антикоагланти. В списъка с дефицитните лекарства с временно спрян износ в момента има 87 лекарства. Част от тях са срещу съсирване на кръвта.

Медикаментите за деца с астма обаче не. Изпълнителната агенция по лекарствата е изпратила запитване към притежателите на разрешителни за употреба на липсващите лекарства.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: