ОЛИОТО ЗАКОВАЛО НА 5 ЛЕВА?

БГНЕС

„Последната справка на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за периода 22 март – 4 април показва, че цената на олиото се е стабилизирала. Сега на едро тя е 4,75-4,80 лв. за литър. Това означава, че нормалната цена в магазина трябва да е 5 лв.”, обясни пред Нова телевизия зам.-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев, цитиран от tribune.bg.

В министерството се стараели да не допускат развихряне на спекула, защото всеки търговец вероятно би се опитал да се възползва от несигурността на пазара в момента.

По думите му високите цени от последните месеци на редица основни хранителни стоки са предизвикани в основна степен от високите цени електроенергията и вносните горива. В последния един месец те бяха допълнително утежнени от кризата в Украйна, каза още Данчев.

Проверки ще има за агнешкото месо, за да няма спекула заради Великден. „Специално внимание ще има върху яйцата, агнешкото и козунаците. Ще се санкционират всички нарушители, които си позволят да избягат от тези норми, които са установени“, обясни заместник-министърът на икономиката.

Данчев обясни, че през последните месеци правителството е предприело няколко много мащабни мерки, за да компенсира производствените цени в редица сектори. Отчете ресурса, изразходван през бюджета, за компенсиране високата цена на тока. „Мерките, които прилагаме в България, се одобряват и от колегите от МВФ и ги считат за адекватни в настоящата ситуация”, коментира той.

„На първо време ще бъде подпомогната най-засегнатата група от населението – енергийно най-бедните. Те понасят най-голям удар по отношение на цените. Правителството вече обяви и ще го направим – предстояща актуализация на бюджета. Тя се прави, за да се посрещнат нарасналите социални разходи за издръжката на българските граждани”, допълни зам.-министърът.

Към момента той посочи, че не е обсъждано намаляване на ДДС на основни хранителни стоки в коалицията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: