ОРИЗЪТ СТАВА 10 ЛЕВА?

Снимка: „Ретро“

Оризът ще стане 10 лева, прогнозира пред Нова тв. експертът Мика Зайкова, цитирана от „Ретро“.

Тя потвърди, че инфлацията е много повече, отколкото НСИ съобщава. По думите ѝ кашкавалът се е повишил с 27%, а сиренето с 20%, брашното с 40%, яйцата – 32% по цени на борсата.

„В България с една средна заплата могат да бъдат напълнени 17 потребителски кошници. Ако вдигнеш минималната заплата и нямаш необлагаем минимум, все едно нищо не си направил“, обясни Зайкова и припомни, че има директива на Европейската комисия, според която минималната работна заплата трябва да стане половината от средната, или над 800 лева. Експертът предупреди, че ако войната в Украйна не спре, светът е обречен на глад.

„29-30% от пшеницата идва от Русия и Украйна. Оттам идват металите – желязо и никел, както и азотните торове. 40% от газа, който употребява Европа, идва от Русия. 19% от петрола пак идва от Русия. В Европа има много и руски ядрена централи, които се захранват от обогатен уран в касети, който идва от Русия.

Персийският залив, дори да изчерпи всичките си залежи, пак няма да може да захрани Европа“, уточни Зайкова. Тя изтъкна, че проблем за внос у нас на втечнен газ е липсата на танкери.

Реклама

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: